Afganistan Dernekleri Başkanı aday oldu… Mültecilere ‘birleşin’ çağrısı yaptı Afganistan Dernekleri Başkanı aday oldu… Mültecilere ‘birleşin’ çağrısı yaptı
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen "Intour Market (ITM) 2013" turizm fuarının açılışına katıldı. Türk stantlarını gezerek çalışmalarla ilgili bilgi alan bakan, turizm acente temsilcileri ile bir araya geldi ve sektörün gelişimi ile ilgili fikir alış verişinde bulundu.

Bakan Çelik, Rusya Federasyonu Kültür Bakanı Vladimir Medinski ve Turizm Federal Ajansı Başkanı Alexander Radkov ile bir görüşme gerçekleştirdi. Rus meslektaşları hoş geldin anısına Bakan Çelik’e Vareniki (suda haşlanarak peynir ya da patatesle yapılan mantı türü) ikram etti. Çelik de, Medinski’yi memleketi Adana’da tarihi 3 bin yıllık Taşköprü üzerinde sofra kurup yemek yemeye davet etti.

TÜRKİYE RUSLAR İÇİN BİR NUMARALI DESTİNASYON

Türkiye’nin Rus turistler açısından bir numaralı destinasyon olduğunu ifade eden Medinski, “Milyonlarca Rus turist her yıl memnuniyetle Türkiye’ye gidiyor. Türkiye çok önemli partnerimiz. Türkiye’de Rus turistlere gösterilen misafirperverlikten ziyadesi ile memnunuz.” dedi.

Türkiye’de yaşanan trafik kazaları ve diğer alkol zehirlenmeleri ile ilgili değerlendirmede bulunan Bakan Çelik, “Rus misafirlerimizin kendilerini evlerinde hissetmeleri için her türlü güvenlik tedbirini alıyoruz. Sağlık hizmetlerinde önemli gelişmeler sağladık. Türkiye ve Rusya arasında turizm alanında çok iyi bir işbirliğimiz var.” ifadelerini kullandı.

ORTAK TARİHİMİZİ BİRLİKTE YAZALIM

Rusya ve Türkiye arasında kültürel alanda işbirliğinin artırılmasının önemine değinen Çelik, “Türkiye’de Rus kültürüne karşı büyük bir ilgi var. Biz de bunu teşvik ediyoruz. Karşılıklı kültür merkezlerinin kurulması yönünde anlaşma imzaladık. Ortak tarihimizi birlikte yazalım. Türk ve Rus olmayan kaynaklar üzerinden birbirimizi anlamaya çalışmayalım. Kendi değerlerimizi birbirimizden öğrenelim.” çağrısı yaptı.

TURİZM HALKTAN HALKA İLETİŞİM

Turizmin sadece ekonomik aktivite olmadığına değinen Bakan Çelik, insani diplomasi kapsamında iki ülke arasında beşeri ilişkileri geliştiren halktan halka bir etkileşim aracı olarak gördüklerini söyledi. Rus kültürünün Türkiye’de tanıtımı için bakanlık olarak Türkiye’nin kapılarını ardında kadar açtıklarını ve her türlü desteği vereceklerini vurgulayan Bakan Çelik, arzu etmeleri durumunda Türk kültürünün Rusya’da tanıtımına yönelik faaliyetleri yapacaklarını belirtti.

TÜRKİYE, ANTALYA’DAN İBARET DEĞİL

Kültürel ve turistik ilişkilerin geliştirilmesi anlamında Türkiye ile paralel düşündüklerine değinen Rus Bakan Medinski, “Türkiye’yi de Rusya’da daha iyi tanıtmalıyız. Rus halkı Türkiye’yi Antalya’dan ibaret sanıyor. Oysa Türkiye’de çok yoğun kültürel ve tarihi değerler var. Kıyı turizmi dışında bu tarihi ve kültürel değerleri daha fazla ön plana çıkarmalıyız. Daha da önemlisi destinasyonlar çeşitlendirilmeli.” hatırlatmasında bulundu.

TAŞKÖPRÜ’DE YEMEK DAVETİ

Bakan Çelik de bunun üzerine meslektaşını memleketi Adana’ya davet ederek, “Siz daha önce Türkiye’ye geldiniz. Ancak kendi bakanlığım döneminde sizi bir kez daha Türkiye’de ağırlamak isterim. Memleketim Adana’ya gidebiliriz. 3 bin yıllık bir köprü (Taşköprü) üzerine bir masa kurup yemek yedireceğim. Aramızda hiç resmiyete gerek yok. Geliyorum demeniz yeterli.” dedi.

Medinski de Çelik’i St. Petersburg’da paket bir tur yapmaya davet etti. Hediyeleşmelerin ardından görüşme sona erdi.

Editör: TE Bilisim