Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor
Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat’ta temaslarda bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkmenistan ile tarım alanındaki işbirliğinin güçlendirileceğini söyledi.

Türkiye Büyükelçiliği’nin Aşkabat’taki Kültür Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyen Bakan Eker, Türkmenistan ziyaretini değerlendirdi.

Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile baş başa bir saat görüştüklerini kaydeden Bakan Eker, iki ülke arasında daha önce imzalanan ve süre dolan tarım alanında teknik işbirliği anlaşmasını gündeme getirdiğini söyledi. Eker, "Atçılık, gıda, hayvancılık ve tarım konularında yapılabilecek ortak çalışmalara esas teşkil edecek çerçevenin belirlendiği tarım teknik işbirliği anlaşması imzalamayı teklif ettim. Devlet Başkanı bu teklifi sıcak baktı ve bununla ilgili çalışmaların yapılması yönünde talimat vereceğini bize iletti. Ayrıca, Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Annageldi Yazmuradov ile görüştük. Yarın tarım teknik anlaşmasının taslak metnini Türkmen tarafına ileteceğiz.” dedi. Bakan Eker, en kısa zamanda bu anlaşma metni üzerinde anlaşarak, anlaşmanın imzalanması konusunda mutabakata varıldığını belirtti.

Eker, tarım, gıda, hayvancılık, tarıma dayalı sanayi, tarımsal altyapı ve atçılık ile çok geniş çerçevede yardım edilebilinecek birçok konu ve müşterek yapılabilecek işlerin olduğunu belirtti.

ALPARSLAN’IN TÜRBESİ YAPILACAK

Bakan Eker, Selçuklu hükümdarı Alparslan'ın mezarının bulunduğu yerde çalışmaların yapılacağını söyledi. Devlet Başkanı ile yapılan görüşmede bu konuyu da görüştüklerini ifade eden Tarım Bakanı Eker, “Alparslan’ın mezarının bulunması ve orada bir türbe yapılması konusunda bir çalışma var.” dedi

TÜRKMENİSTAN’IN İLK TERCİHİ TÜRK FİRMALAR

Türkmenistan’da 600 Türk firmasının faaliyet gösterdiğini söyleyen Eker, çok değişik sahalarda yapımı devam eden birçok Türk yatırımının olduğunu belirtti. Bakan Eker, Türk işadamlarının milyarlarca dolarlık yatırımlarının olduğunu ve Türkmenistan’da 12 bin civarında Türk vatandaşının bulunduğu belirten

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov’un iki atçılık tesisi kurmayı planladığını aktaran Mehdi Eker, bu amaçla Türk firmalarına öncelik tanımak istendiğini belirtti.

Aşkabat ziyaretinde Türk Diyanet İşleri Bakanlığı tarafından inşa edilen Ertuğrul Gazi camisini de gezen Bakan Eker, basın toplantısından sonra Türkmenistan’dan ayrıldı.

Editör: TE Bilisim