Barzani, France 24 Televizyonuna yaptığı açıklamada, Irak Kürt bölgesel yönetiminin Bağdat ile Kerkük konusunda bir “uzlaşmaya vardıklarını” ifade ederek bölgede referandum yapılacağını açıkladı.

Barzani, Kerkük halkına “Bağdat yönetimine mi yoksa, Kürt bölgesel yönetimine mi bağlı olmak istediklerinin” sorulacağını söyledi.

Kerkük Fiilen Kürt Yönetimi Altında

Irak anayasası uyarınca resmen Kürt özerk bölgesi dışında bulunan Kerkük, 2014 yılında IŞİD terör örgütünün saldırısı sırasında, fiilen Kürt peşmerge kuvvetlerinin kontrolüne girdi. Resmen Bağdat yönetimine bağlı olan Türkmen şehri Kerkük, fiilen Kürtler tarafından kontrol ediliyor.

Talabani’den Barzani’ye Sert Eleştiri

Afganistan Dernekleri Başkanı aday oldu… Mültecilere ‘birleşin’ çağrısı yaptı Afganistan Dernekleri Başkanı aday oldu… Mültecilere ‘birleşin’ çağrısı yaptı

Kerkük’ün kimin kontrolü altında olacağı konusunda Iraklı Kürtler arasında da büyük bir rekabet yaşanıyor. Irak bölgesel Kürt yönetiminin en önemli iki partisi olan, Celal Talabani’nin kurduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile, Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) arasında Kerkük’ün hangi grubun eline geçeceği konusunda yaşanan anlaşmazlık, bir kez daha gün yüzüne çıktı.

Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin üst düzey yetkililerinden Ranj Talabani, Twitter hesabından Barzani yönetimine çok sert eleştiriler yöneltti.

Talabani, 2014 yılında IŞİD saldırıları sırasında Talabani’ye bağlı birliklerin Kerkük şehrini kurtarmak için savaşmalarına rağmen, Barzani’ye bağlı peşmergelerin “oportünist bir tavırla” kentin petrol bölgelerinin kontrolünü ele aldığını söyledi.

Talabani Twitter hesabından “KYB, Kerkük’te güvenliği sağlamak için her türlü imkanı kullanacaktır. Daha fazla KDP peşmergesinin bölgeye getirilmesi, sadece durumu daha karmaşık hale getirir” yazdı.

(Kaynak: Haber3 Hilal)

Editör: TE Bilisim