Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması
 Alman basını, Almanya’da 2016 yılında Düsseldorf kentinde saldırı planlayan Suriyeli mülteci Saleh A. soruşturmadaki ifadesinde IŞİD elemanı olarak Türkiye’de MİT ile birlikte çalıştığı itirafında bulunduğunu yazdı.

Almanya’da yayınlanan haftalık Der Spiegel dergisi son sayısında, 5 Temmuz’da Düsseldorf Yüksek İdare Mahkemesi’nde görülmeye başlayacak olan davada terör zanlılarının soruşturma kapsamında verdikleri ifadelere yer verdi.


Zanlı Saleh A. ifadesinde Hamza C. ile birlikte 2014 yılında Türkiye’ye gittiğini, MİT ile birlikte çalıştığını ve bu sayede Türkiye’de yaklaşık 50 IŞİD militanının kendisinin verdiği istihbaratlar sonucu gözaltına alındığını, hattâ bu sayede birçok saldırı planının yanı sıra Amerika Konsolusluğu’na düzenlenecek olası saldırının da engellediğini söyledi.


Dergi, Suriye kökenli Saleh A. için önce Özgür Suriye Ordusu için savaştığını daha sonra da Esad yönetimine karşı El Nusra cephesine katıldığını yazdı. İfadelerden aktarılan bilgilere göre Saleh A., Suriye’de Hamza C. ile tanıştı. Salih A. ifadesinde 2014 yılında Rakka’da Hamza C. ile birlikte IŞİD adına Düsseldorf’taki saldırı planına Suriye’de Rakka’da karar verdiklerini söyledi.


Saleh A. soruşturma kapsamında verdiği ifadesinde IŞİD adına çalıştığı sırada MİT ile birlikte çalıştığını ve 2014 yılında Saleh C. ile Hamza C. Türkiye’ye geldiğini itiraf etti.


Saleh A. ve diğer iki zanlıya karşı açılan dava Düsseldorf Yüksek İdare Mahkemesi’nde 5 Temmuz’da görülmeye başlanacak.


Almanya’da IŞİD'le bağlantısı olduğu düşünülen üç Suriyeli, ülkeye saldırı düzenleyeceği şüphesiyle 2016 yılında tutuklanmıştı.


Tutuklanan Hamza C. (27), Mahood B. (25) ve Abd Arahman A. K. (31) adlı üç Suriyeli'nin evleri aranmış ve Saleh A. adlı bir Suriyeli hakkında daha yakalama emri çıkarılmıştı.


Saleh A. ile Hamza C.'yle ilgili 2014 baharında Suriye'de IŞİD'e katıldıkları ve örgüt liderlerinden, Düsseldorf'a saldırmaları için emir aldıkları suçlamaları bulunuyor. Savcı, ardından diğer iki kişinin de saldırılara ortak olması için ikna edildiğini kaydetti.


Plana göre Saleh A. ile Hamza C.'nin şehrin göbeğinde kendilerini patlatacağı, diğer iki saldırganın ise yoldan geçen kişilere silahlar ve patlayıcı maddelerle saldıracağı ortaya çıktı.

(Kaynak: BirGün - Süheyla Kaplan)

Editör: TE Bilisim