TÜRK Dünyası Noterler Birliği’nin kurulmasıyla ilgili bilgilendirme; TÜRK Dünyası Noterler Birliği’nin kurulmasıyla ilgili bilgilendirme;
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye tarafından yaptırılan hastane, okul, cami ve altyapı çalışmaları konusunda incelemelerde bulunmak üzere Somali'nin başkenti Mogadişu'ya geldi. Somali'de balık tutmayı öğreten projeler yaptıklarını belirten Bozdağ, ''Ülkemiz tarafından 4 hastane inşaatı devam ediyor. Türkiye bursu ile ülkemizde 562 Somalili öğrenci üniversitelerimizde okuyor. Balıkçılık okulu inşaatı devam ediyor. Başkent Mogadişu'da inşaatı biten ve açılışı yapılan Türk okulunda öğrenciler eğitim görmekte.'' diye konuştu.

        Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin bitirdiği projeleri incelemek ve yeni temel atma törenleri için Somali'ye geldi. Türk heyetini havaalanında Somali Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fevziye Yusuf H. Adam karşıladı. Bozdağ ile Yılmaz Somali'deki temasları kapsamında ilk önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile TİKA'nın yaptırdığı ve Mogadişu'nun tüm altyapısını yeni baştan inşa edecek olan makine parkı ile beton santralinde incelmelerde bulundu.

        Bakanlara bilgi veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, İstanbul'da kullanılan makine parkının sahip olduğu tüm imkânların aynısının burada da kurulduğunu anlattı. 10 milyon dolara mal olan makine parkı ile beton santralinde üretilen malzemelerle Mogadişu yeniden inşa ediliyor. Buradan ayrılan Bozdağ ile Yılmaz TOKİ'nin yaptırdığı 200 yataklı hastaneyi ziyaret etti.

        ÜLKENİN EN MODERN HASTANESİNİ TÜRKİYE YAPTIRIYOR

        Somali'nin başkenti Mogadişu'da Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan 200'u yataklı 500 kişi kapasiteli hastanede incelemelerde bulunan Bozdağ ile Yılmaz, hastanenin Somali için büyük bir sağlık değeri olduğunu söyledi. Hastane ile ilgili bilgi veren proje koordinatörü Neybetullah Demir, hastanenin Kenya, Cibuti, Etiyopya gibi ülkelere de hizmet verebilecek modernizasyona sahip olduğunu söyledi. TOKİ'nin yaptığı hastanenin maliyetinin 27 milyon dolar olduğu öğrenildi.

        TÜRKLERİN YAPTIRDIĞI 4 HASTANE SOMALİ'DE SAĞLIK SORUNUNA ÇÖZÜM OLACAK

        Gezinin ardından Somali Türkiye Büyükelçiliği'nde basın mensuplarına Türkiye'nin bu ülkeye yaptığı yatırımlarla ilgili bilgi verildi.

        Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, burada yaptığı açıklamada, Somali Cumhurbaşkanı ve Başbakanı ile karşılıklı görüş alışverişinde bulunmak ve bu ülkede yapılan yardımları yerinde incelemek amacıyla Mogadişu'ya geldiklerini söyledi.
Bozdağ, ''Türkiye 2011 yılında yaşanan kıtlık nedeniyle ilaçsızlık ve susuzluk nedeniyle ölümlerin durdurulması için 19 Ağustos 2011 tarihinde Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyetle önemli bir ziyaret gerçekleştirdi. Milletimizin yaptığı yardımlarla bugün Somali'de açlıktan, susuzluktan, doktorsuzluktan ölen yok. Burada çok şey Türkiye'nin buraya gelmesiyle değişti. Somali adeta yeniden inşa edilen bir ülke. Türkiye Somali'nin yeniden inşasına katkı vermekte.'' dedi.

        Özellikle sağlık alanında önemli projeler yapıldığını kaydeden Bozdağ, ''İki sahra hastanesi varken şimdi 200 yataklı bir hastane inşaatı bitmekte. Ayrıca Türkiye'den sivil toplum kuruluşlarını yapımını üstlendiği 3 hastane inşası devam ediyor. Bunlar bitince yaklaşık 350 yatak kapasiteli 4 hastane ile Somali'de sağlık alanına önemli bir aşamaya geleceğiz. Bunun yanında hastanelerin ara eleman ihtiyacını karşılamak için 40 derslikli sağlık meslek lisesi yapılıyor. Balık tutmayı öğretecek projeler yapıyoruz. Türkiye bursu ile ülkemizde 500 Somalili öğrenci devlet 62 öğrenci ise özel üniversitelerimizde okuyor. Ayrıca 350 ilköğretim öğrencisi de ülkemizde verdiğimiz bursla eğitim görüyor. Balıkçılık okulu inşaatı devam ediyor. Başken Mogadişu'da inşaatı biten ve açılışı yapılan Türk okulunda öğrenciler eğitim görmekte.'' ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim