Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var. Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var.
Türkiye-Belçika Kültür Festivali ile Belçika’da adeta Türk kültür rüzgarı esecek. Festival, Türkiye Cumhuriyeti Yurtdışı Türkler Başkanı Kemal Yurtnaç’ın ve Genk Belediye Başkanı Wim Dries’in katılımıyla başladı. 7 Nisan tarihine kadar devam edecek olan programda birçok etkinlik yer alacak. Katılması öngörülen yurtdışındaki Türklerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın son anda programa iştirak edemeyeceği duyuruldu.

Bu yıl birincisi düzenlenen Türkiye-Belçika Kültür Festivali, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Kemal Yurtnaç, Brüksel Büyükelçisi Hakan Olcay, AK Parti Ankara Milletvekili Nurdan Şanlı ve Genk Belediye Başkanı Wim Dries’in birlikte kurdele kesmesiyle açıldı. Program organizatörlerinden Avrupa Türk Demokratlar Derneği (UETD) Başkanı Eşref Yağcıoğlu ve Belçika Diyanet İşleri Vakfı Başkanı Halife Keskin de açılışta hazır bulundu. Genk Belediye binası önünden başlayan mehter yürüyüşü ile start alan etkinlikler, Kültür Merkezi Limburghal’de Belçika ve Türk folklor ekiplerinin gösterileriyle devam etti. Yapılan çeşitli şovlar sonrasında davetlilere Osmanlı mutfağından lezzetler ikram edildi. Daha önceden programa katılması beklenen Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın Türkiye’de yaşanan son dakika değişikliği sebebiyle katılamadığı bildirildi.

Programda yapılan konuşmalarda barış ve dostluk mesajları verildi. Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Kemal Yurtnaç, Avrupa’da İslamofobi ve ayrımcılığın arttığı bir dönemde Genk belediyesinin kapılarını açmasını çok önemsediğini ve bu yüzden Belediye Başkanı Wim Dries’e teşekkür ettiğini aktardı. Yurtnaç, konuşmasının devamında Yurt Dışı Türkler Başkanlığı'nın çalışmalarından bahsetti.

Programa ev sahipliği yapan ve festivale de destek veren Genk Belediye Başkanı Wim Dries yıllardır Genk’te farklı kültürlerle uyum içerisinde yaşadıklarını hatırlatarak, festivalle de bu birlikteliği kutladıklarını aktardı. Hoşgörünün Genk için bir marka haline geldiğini de ifade eden Dries, ‘‘Bu şehri beraber inşa ettik.” dedi. Brüksel Büyükelçisi Hakan Olcay da konuşmasında festivalin Belçika ile Türkiye arasında bir kültür köprüsü oluşturacağına inandığını ifade ederek emeği geçenlere teşekkür etti.

UETD Brüksel Başkanı Eşref Yağcıoğlu da festivalle Türkiye’nin sıcaklığını ve kültürünü Belçika’ya taşımak istediklerini belirten konuşma gerçekleştirdi. Mardin Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, Mardin’de farklı kültürlerin zenginlik içerisinde yaşadıklarını anlatarak bölgedeki tüm toplumların selamlarını getirdiğini ifade etti. AK Parti Ankara Milletvekili Nurdan Şanlı da yaptığı konuşmada, bu tarz festivallerin toplumların kaynaşmasına sebep olduğunu belirterek, destek olunması gerektiğini aktardı.

Türkiye-Belçika Kültür festivaliyle Türkiye’nin kültür, sanat, din ve tarih değerleri, birçok sergiler, el sanatları uygulamaları, konserler, sanat gösterileri yoluyla hem Türk hem de Belçikalı vatandaşlara tanıtılması hedefleniyor. Bu kapsamda 7 Nisan tarihine kadar devam edecek olan programda, çeşitli etkinlikler yer alacak.

Türkiye-Belçika Kültür Festivali aynı zamanda iki ülke arasında köprü olmayı hedefliyor. Farklı din ve kültürlerin birlikte yasamasının korku değil toplumsal zenginlik nedeni olduğuna işaret edilirken; kültür ve sanatın diline inanılması gerektiği ve bu dil üzerinden toplumsal ilişkiler kurmanın barışa ve birlikte yaşama kültürüne hizmet edeceği vurgulandı.

Etkinliklerin son günü ise Kutlu Doğum programına ayrıldı. 7 Nisan tarihinde Diyanet İşleri Başkanı Prof. Mehmet Görmez’in de katılacağı bir program düzenlenecek.

Editör: TE Bilisim