Afganistan Dernekleri Başkanı aday oldu… Mültecilere ‘birleşin’ çağrısı yaptı Afganistan Dernekleri Başkanı aday oldu… Mültecilere ‘birleşin’ çağrısı yaptı
Belçika’da çevre duyarlılığı yüksek bir çiftin yaşantı tarzı görenleri hayretler içinde bırakıyor. Masraf olmasın diye duş almayan genç çift süpürge makinesi, televizyon, mikrodalga fırın, buzdolabı gibi elektrikli alet kullanmıyor.

Belçika’nın güneyinde ormanlık bir alanda hayatlarını sürdüren Evelien Matthijssen (31) ve kocası Marcel’in (34) eşine nadir rastlanır tasarruf tedbirleri Belçika medyasının yoğun ilgisine neden oldu. İki çocuk sahibi çift, ekonomik krizden en az etkilenmek ve çevreci bir hayat sürmek için olabildiğince teknolojik aletlerden uzak duruyor. "Başkalarının hayatlarını seyretmektense kendi hayatımızı seyrederiz." diyerek evlerine televizyon almayan çift, süpürge, bulaşık ve kurutma makinesi, su ısıtıcısı ya da mikrodalga fırın gibi ‘aşırı elektrik’ kullanan makinelerin hiçbirini kullanmıyor. Sırf elektrik harcıyor diye dijital saat yerine mekanik çalar saat kullanan çift, bu sayede aylık elektrik harcamalarını 10 Euro’ya indirmeyi başardı. Su faturasının ise dört kişilik aileye ayda 8 Euro geldiği öğrenildi. Elektrik, su ve doğalgaz gibi sabit giderleri daha da aşağıya çekmek isteyen çift, masraf olmasın diye şofben de kullanmıyor.

LAVABODA KESE İLE TEMİZLİK

Kendileri banyo ya da duş yerine lavabo kenarında kese ile temizlenirken, üç ve bir buçuk yaşlarındaki iki çocuklarını haftada iki kez leğende banyo yaptırıyorlar. Buzdolabı ya da derin dondurucu bulunmayan evde alınan sebze ve meyveler ambar türü özel bölümlerde açıkta bırakılarak taze tutulmaya çalışılıyor. Et gibi hayvansal gıdalar yerine bitkisel ürünleri tercih eden Belçikalı çift, el ve yüzlerini damıtılmış yağmur suyu ile yıkıyor. Bulaşık ve ev temizliğinde de yağmur suyu kullanıyor. Evde nadir bulunan elektrik aletlerden çamaşır makinesi de yağmur suyunun depolandığı kazana bağlanmış.

‘MACERAPEREST HİPPİ DEĞİLİZ’

Her ikisi yüksek tahsilli olan ‘çevreci’ Belçikalı karı-koca, kendilerinin maceraperest hippilere benzetilmemesini istiyor, sadece globalleşen dünya ile birlikte çevre duyarlılığına gerekli özenin verilmemesine tepki gösterdiklerinin altını çiziyor. Evelien, "Arkasında başka şeyler aranmamalı. Herkes gibi normal bir hayat sürüyoruz. Başka insanların bizi birebir taklit etmelerini istemiyoruz, ancak çevre bilincine uygun olarak tasarruflu hareket edilmesi arzulanan bir şeydir." şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim