İkinci kez CHP milletvekilleri ile görüşen Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, CHP’lilere önemli açıklamalarda bulundu. CHP heyeti ile bir saatten fazla süre görüşen Beşar Esad, ülkesindeki iç savaş ve Türkiye-Suriye ilişkilerine dair ilginç sözler söyledi.

Beşar Esad’a göre, Suriye’deki iç savaşı kendisinin kazanması halinde Başbakan Erdoğan kaybedecek. Cumhuriyet yazarı Utku Çakırözer, Beşar Esad’ın CHP heyeti ile yaptığı görüşmenin detaylarını yazdı. İşte Beşar Esad’ın CHP heyetine yaptığı değerlendirmeler:

TÜRKİYE'NİN ETKİSİ HEPSİNDEN FAZLA

Suriye'de terör giderek artıyor. 23 ülkeden terörist var ülkemde. En fazla Yemen ve Libya'dan geliyorlar. Ağırlıklı olarak Türkiye üzerinden giriyorlar. ABD, Rusya, Çin ve diğer tüm ülkelerin toplam etkisi, Türkiye'den daha az. Ülkemdeki durumu en çok Türkiye etkiliyor. Çünkü en fazla silah ve terörist Türkiye'den giriyor.

SINIRIN YÜZDE 75'İ EL KAİDE'NİN KONTROLÜNDE

Türkiye ile olan kara sınırımızın yüzde 25'i PKK'nin, yüzde 75'i de El Kaide'nin kontrolünde. Cilvegözü'ndeki bombalı saldırıda bizim hiçbir dahlimiz, sorumluluğumuz yok. Çünkü biz artık o sınırlarda yokuz. Orası tamamen El Kaide'nin kontrolünde.

FIRTINA DİNMEDEN ÇEKİLMEM

 (CHP heyetinin "Esad'sız bir rejim mümkün mü" sorusu üzerine) Bu konu rejim sorunu değil. Ben istesem de ayrılmam mümkün değil. Bu fırtınada sakin bir limana yanaşana kadar gemiyi terk etmem. Zaten halkım da arkamda. Gemi denizin ortasında fırtınalar içinde. Fırtına durmadan kaptan olarak gemiyi nasıl terk ederim? Bu fırtına biter bir gün; seçimler olur, demokrasi gelir ve halk bana 'git' derse giderim. Yani gitmem gerekirse giderim ama bunun halkımın söylemesi lazım.

BEN KAZANIRSAM ERDOĞAN KAYBEDECEK

Suriye krizi Erdoğan ve Katar emiri için varoluş sebebi haline döndü. Eğer Suriye kazanırsa, ülkelerinde onlar kaybedecek. Bu işin ideolojik boyutu da var. Onlar siyasal İslamı Suriye'de hâkim kılmak istiyor. Biz ise laikliği korumak istiyoruz. Afganistan ve Pakistan da bir dönem bizim gibi laikti. Ama artık oralarda İslamcılar iktidar.

KÜRT DEVLETİ KURULABİLİR

Bölgede Kürtlerin devlet kurma şansı artmış durumda. Kuzey Suriye'deki Kürtler Irak Kürtleriyle buluşmuş durumda. Kürt devleti kurulması artık an meselesidir.

BENİ ANCAK HALKIMIN OYLARIYLA İDAM EDERLER

İleride halk isterse ben de koltuğumu bırakırım. Siyaset kapısı muhaliflere açık. Güçlü bir muhalefete ihtiyaç var. Muhalifler siyasete katılsın, parlamentoya gelsinler. Parlamentodan karar çıkarabilirlerse, ister sürgüne göndersinler, isterse beni idam etsinler. Yeter ki halkın onayı olsun.

Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması

İMRALI SÜRECİ ÜMMETÇİ

Türkiye'de Kürt sorununun çözümü için yürütülen sürecin ortak noktası da ümmetçilik. Biz Türküz, siz de Kürtsünüz diyerek ortak noktayı İslam olarak gösteriyor. İslamcı Kürtleri kendi yanına almaya çalışıyor.

İSRAİL'E DİRENİŞİ ÖRGÜTLÜYORUZ

("Suriye'yi vuran İsrail uçaklarına neden müdahale etmediniz" sorusu üzerine) Biz İsrail'in kışkırtmasına karşılık vermiyoruz. Ama onun daha da canını acıtacak işler yapıyoruz. İsrail'e karşı direnişi örgütlüyor ve destekliyoruz. Nitekim o saldırıdan birkaç gün sonra sınırımızdan İsrail'e yönelik hava bombardımanı da yapıldı.

Editör: TE Bilisim