TÜRK Dünyası Noterler Birliği’nin kurulmasıyla ilgili bilgilendirme; TÜRK Dünyası Noterler Birliği’nin kurulmasıyla ilgili bilgilendirme;
İngiltere Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, kaçan 3 genç kızın Türkiye üzerinden Suriye’ye geçmelerine yönelik İçişleri Komitesi’ne yaptığı açıklamada, ilgili kaynağın sahibi ülkeden bilgi sağlanmadığı müddetçe herhangi bir müdahalede bulunulma imkanının olmadığını söyledi.

İngiltere Parlamentosu’nun sabit komitelerinden biri olan İçişleri Komitesi, 17 Şubat tarihinde İngiltere’den Suriye’ye kaçarak, terör örgütü IŞİD’e katıldığı tahmin edilen, 15 yaşındaki Shamima Begum ile Amira Abase ve 16 yaşındaki Kadiza Sultana’nın durumu hakkında araştırma yapmak amacıyla, bugün, parlamentoda bir toplantı düzenledi. Komite başkanlığını, parlamentonun ana muhalefet İşçi Partisi milletvekili Keith Vaz yaptı.

Toplantıya, genç kızların aile fertleri, Londra Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ve İngiltere Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç katıldı. Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil’in de katılması beklenen toplantıda, Büyükelçi Bilgiç, Kotil’i temsil ettiğini söyledi.

KRONOLOJİK BİLGİ VERDİ

İçişleri Komitesi’ne bilgi veren İngiltere Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, Türkiye üzerinden Suriye’ye geçtiği tahmin edilen 3 İngiliz vatandaşı genç kızın, yetkililere olay gününden bir gün sonra bildirildiğini ifade etti. Büyükelçi, 3 kızın İngiltere’nin başkenti Londra’daki Gatwick Havaalanı’ndan, 17 Şubat tarihinde, TSİ 14.40’ta THY’nın İstanbul seferiyle, 18.40’ta İstanbul’a vardığı bilgisini komite üyeleriyle paylaştı. Bilgiç, bir sonraki gün, İngiltere güvenlik yetkililerinden, kaçan kızlarla ilgili Ankara’ya, bir kayıp bilgisi ulaştığını ancak bu konuda detaylı bilginin mesai bitiminden sonra TSİ 19.55’te verildiği için yetkililere, 19 Şubat sabahı ulaştığını söyledi. Kızlar hakkında ayrıntılı bilgilerin ise 23 Şubat Pazartesi günü, Uluslararası Polis Teşkilatı Interpol kayıtlarına geçtiğini bildirdi.

Komite üyelerinden birinin, 15 yaşındaki gençlerin sorgulanmadan seyahatine havayolu şirketinin müdahale etmemesi hakkında yöneltilen soruya ise Bilgiç, THY’nın 12 – 18 yaş grubu arasındaki genç yolcuların, Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği’nin (UHTB) kuralları çerçevesince yalnız seyahat etmelerine imkan sağlandığını ve bu durumun uluslararası kanunlara aykırı olmadığını savundu.

İçişleri Komite Başkanı Keith Vaz’ın, Türkiye’ye gelerek Suriye’ye geçen kişilerin belirli bir rota çizip çizmediğine dair yönelttiği soruya Bilgiç, bölgeye seyahat olanağının demiryolları, hava ve kara yollarıyla birden fazla seçenek olduğunu söyleyerek cevap verdi. Komite üyesi ve Muhafazakar Partisi milletvekili Tim Loughton’ın, 3 kızın 18 Şubat günü İstanbul Bayrampaşa Otogarı’ndan bir otobüsle yolculuk yapıp yapmadığına yönelik ısrarlı sorusunu ise İngiltere Büyükelçisi cevapsız bıraktı.

AİLELER: KIZLARIMIZIN KAÇMASINDAN POLİS SORUMLU

İçişleri Komitesi’nin düzenlediği toplantıya Suriye’ye kaçtığı tahmin edilen 3 kızın aile fertleri, 15 yaşındaki Shamima Begum’um ablası Sahima Begum, Shamima’yla aynı yaşta olan Amira Abase’nin babası Hussen Abase, 16 yaşındaki Kadiza Sultana’nın kuzeni Fahmida Aziz ve ailelerin avukatı Tasnime Akunjee katıldı.

Toplantıda, Aralık ayında Suriye’ye giden ve kaçan 3 kızla aynı okulda, arkadaş olduğu öğrenilen bir başka kız hakkında, İngiltere polisinin aileleri bilgilendirmediğine yönelik suçlamaları üzerine tartışıldı.

Aralık ayında Suriye’ye kaçan diğer genç kızla ilgili arkadaşlarının ifadelerine başvurmak amacıyla polisin ailelere hazırladığı mektubun ulaşmamasını, aileler, polisin ihmalkarlığı olarak değerlendirdi. Hazırlanan mektubun ailelere ulaşması doğrultusunda, şu anda Suriye’de olduğu tahmin edilen 3 genç kızın seyahatinin engellenebileceği ihtimali üzerinde duruldu. Ailelerin avukatı Tasmina Akujee de polisin ihmalinin büyük olduğunu belirtti.

Komite Başkanı Keith Vaz da kaçan kızların okulu Bethnal Green Akademisi’ndeki yetkililerinden edindiği bilgiye göre, Aralık ayında Suriye’ye giden öğrenci hakkında polisin, hiç kimseye bilgi verilmeyeceğine dair okula talimat verdiğini söyledi. Vaz, böyle bir durumun herhangi bir olayla kıyaslanamayacak ölçüde önemli olduğunu vurgulayarak, polis ihmalinin olduğunu ifade etti.

KOMİTEDEN TÜRK HAVA YOLLARINA ELEŞTİRİ

Öte yandan, 15 ve 16 yaşındaki kaçan kızlara yönelik, THY görevlilerinin sorgulamadan kızların seyahatine izin vermesi, komite üyeleri tarafından şiddetle eleştirdiği gözlemlendi. Üyeler, toplantıya davet edilenlere de konuyla ilgili sorular sorarak, THY'na karşı eleştirel tavrını gösterdi.

Komite toplantısına katılan Londra Polis Teşkilatı Başkanı Sir Bernard Hogan-Howe ise kaçan kızlarla ilgili hazırlanan mektubun ulaşmamasıyla ilgili ailelerden özür diledi.

Londra Polis Teşkilatı Başkanı Sir Bernard Hogan, Türkiye’yle iyi bir işbirliğinin devam ettiğini belirtti. Kızların, Türkiye’den Suriye’ye hangi ulaşım yolunu kullanarak gittiği sorusuna ise soruşturmanın güvenliği gerekçesiyle, Teşkilat Başkan yardımcısı Mark Rowley cevap vermedi.

Kaçan 3 gence sağlanan mali destek hakkında bilgi veren emniyet yetkileri, kızlardan birinin ailesine ait mücevherleri çalarak nakit para sağladığını, uçak biletlerinin de nakit para karşılığında, bir seyahat acentasından alındığının tahmin edildiğini söyledi.

Emniyet yetkilileri, toplamda 700 kişinin Irak ve Suriye’ye gittiğini açıkladı. Son bir yıl içinde ise emniyet kurumlarına bölgeye kaçma şüphesiyle kayıtlı 87 ihbar olduğunu bildirdi. Kayıtlı bilgilerden 20’den fazlasının kadın olduğu söylendi.

Editör: TE Bilisim