TÜRK Dünyası Noterler Birliği’nin kurulmasıyla ilgili bilgilendirme; TÜRK Dünyası Noterler Birliği’nin kurulmasıyla ilgili bilgilendirme;
Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna’nın doğusunda Nisan 2014’den bu yana devam eden iç savaşta ölenlerin sayısının 6 bini geçtiğini açıkladı.

Cenevre merkezli BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El-Hüseyin, son haftalarda Donetsk Havaalanı çevresi ve Debaltsevo’da artan çatışmalarda yüzlerce sivil ve askeri personelin yaşamını yitirdiğini söyledi.

Ukrayna’nın doğusunda 1 yıla yakın süredir devam eden çatışmalarda 6 binden fazla insanın öldüğü bilgisini veren BM Yetkilisi, 15 bine yakın insanın da yaralandığını kaydetti. Ukrayna’da evlerini terk etmek zorunda kalanların sayısı ise 1 milyonu geçti.

BM Genel Sekreterliği İnsan Haklarından Sorumlu Yardımcısı İvan Simoviç de sivillerin keyfi olarak tutuklandığı ve işkenceye maruz kaldığına dikkat çekti. Simoviç’e göre ağır silahlar ve roketatarlar kullanmaya yönelen taraflar insan kayıplarının artmasına neden oldu.

12 Şubat’ta imzalanan Minsk Anlaşması’na göre ateşkes ilan eden taraflar ağır silahları sınır hattının gerisine çekmeyi sürdürüyor. Esir takasının ardından ayrılıkçı bölge Donbas’ın statüsü ile ilgili anayasa değişikliği yapılacak. Yerel seçimlerin planlandığı bölgenin Rusya ile sınırı ise Kiev yönetimine devredilecek.

Krizin çözümüne yönelik görüşmeler ise devam ediyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile barış sürecini ele aldı. Cenevre’de yapılan görüşmenin yapıcı geçtiği belirtildi. Görüşmede Ukrayna krizinin yanı sıra, Suriye ve İran nükleer sorunlarının da ele alındığı kaydediliyor.

Cenevre’de bu yıl 28’incisi gerçekleştirilen BM İnsan Hakları Konseyi toplantısında Ukrayna yönetimine çağrıda bulunan Lavrov, “savaş cephesinden” uzak durmalarını, 12 Şubat Minsk Anlaşması ile belirlenen yolda ilerlemelerini talep etti.

Editör: TE Bilisim