Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor
AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, İsveç temasları kapsamında parlamenterlerin sorularını cevapladı.

Parlamentoda AB ve dişileri komisyonu üyeleriyle görüşmesi hakkında Türk gazetecilere bilgi veren Bozkır, şu ifadeleri kullandı: “Tabii Türkiye’nin, ‘yeni Türkiye’ kavramı içinde çok güçlü bir Avrupa Birliği mesajının yer alması Türkiye için bir sürpriz olmasa bile Avrupa Birliği’nde gerçekten beklenmeyen bir adım olarak ortaya çıkmış vaziyette. Ve bu adımın atılabileceğini hesaplamadıkları içinde sanıyorum nasıl bir karşılık verebileceğini de tam olarak aralarında kararlaştırmaya çalışıyorlar.”

Ama Türkiye, Avrupa Birliği sürecinde hep Avrupa Birliği’ni şaşırtarak gelmiştir. Hep ‘Türkiye bunu yapamaz, Türkiye bu noktaya gelemez’ şeklindeki varsayımlarla ortaya atılan, hedefler konulan noktalar Türkiye tarafından aşılmıştır. Dolayısıyla biz Avrupa Birliği’ni şaşırtmaya devam edeceğiz. Ve Avrupa Birliği de bu şaşkınlıklarını giderdikçe Türkiye’ye daha çok yakınlaşmaya mecbur kalacaktır ve bir gün geldiğinde de inşallah Türkiye üye olacaktır.” diye konuştu.

İsveç’in yeni Dışişleri Bakanı Margot Elisabeth Wallström ile görüşmesinin ardından açıklama yapan Bakan Bozkır, “Avrupa Birliği sürecimizle ilgili olarak önümüzde dönemde neler yapılabileceğini, sürekli olarak Türkiye’ye güçlü destek veren İsveç’in bu anlamdaki rolünün ne olduğu olabileceğini konuştuk.” dedi.

Türkiye’deki reform süreci ve Kıbrıs meselesini de ele aldıklarını ifade eden Bozkır, “Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin gerçekten haksız bir algı operasyonuyla müzakereleri durdurmasının yanlışlığını konuştuk.” dedi. Bozkır, müzakerelerin bir an önce yeniden başlaması için İsveç’in destek vermeye hazır olduğunu aktardı. Suriye, Irak ve Ukrayna’daki gelişmeleri de ele aldıklarını belirten Bozkır, “Suriye’de gerçekten bir uçuş sahası yasağının getirilmesi ve güvenli bölge oluşturulmasının tek çare olduğunun izah ettim ve bunu anlayışla karşıladılar.” dedi.

Editör: TE Bilisim