Dünya nüfusu hakkında istatistiki veriler tespit ve tavsiyeler! Dünya nüfusu hakkında istatistiki veriler tespit ve tavsiyeler!
ABD ve Küba arasında 50 yılı aşkın süredir devam eden ticari ambargonun kaldırılmasının ardından, Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff yaşanan sürpriz gelişmelerden memnun kaldığını açıkladı. İki ülke arasındaki bağların 53 yıldır kopuk olduğunu hatırlatan Dilma Rousseff, coğrafi yakınlıklarına rağmen yıllardır birbirinden uzaklaşmayı tercih eden iki ülkenin yeniden yakınlaşmasının bölgede oluşturacağı olumlu atmosfere dikkat çekti.

Küba ambargosunun kaldırılmasını Güney Amerika kıtası için politik bir başarı olarak gören Brezilya lideri, barış sürecinin meyve vermesi için ekonomik belirsizliklerin sona ermesi gerektiğinin altını çizdi. Gazetecilere verdiği demeçle gelecek hafta Brezilya’yı ziyaret edecek olan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'e dolaylı olarak mesaj veren Rousseff, bu vesileyle bir süredir gergin olan ABD-Brezilya ilişkilerinin düzeltilmesine yeşil ışık yaktı.

Küba'ya uygulanan ambargonun kaldırılmasının Brezilya için büyük önem taşıdığını vurgulayan Rousseff, özellikle tarım alanındaki anlaşmazlıkların sona ermesi için bu ziyaretin bir fırsata dönüşebileceğine işaret etti. ABD yönetimine Küba barışı üzerinden dolaylı bir göndermede bulunan Rousseff, Küba'nın Brezilya ekonomisi için taşıdığı önemi vurguladı.

Brezilya son 10 yılda Küba’daki yatırımlarını 7 kat büyüterek Çin ve Venezüela’dan sonra ülkenin en büyük üçüncü ticari ortağı haline geldi. Rousseff'ten önce iktidarda bulunan Lula da Silva döneminde ivme kazanan ikili ilişkiler, Brezilya Ulusal Kalkınma Bankası'nın desteğiyle yapılan ve bölge ekonomisi için büyük önem taşıyan Mariel Limanı'nın teslim edilmesiyle zirveye taşındı. Bölgede Panama'nın ardından Asya ticaretininin ikinci merkezi olan Küba, ABD’nin uyguladığı ambargonun etkilerini bu liman sayesinde en aza indirmeyi başarmıştı.

Editör: TE Bilisim