Asya’nın Orta Noktası: Tuva Asya’nın Orta Noktası: Tuva
Bulgaristan’ın Pernik şehrinde kötü ruhları kovma festivali büyük ilgi gördü.

“Surva 2013 Karnaval ve Kukeri Oyunları” festivaline bu yıl 10 ülkeden 6 bin katılımcı iştirak etti. 22. kez düzenlenen şenliğe Avrupa Karnavallar Federasyonu Başkanı Henry Van Der Kroon katıldı. Festival açılışı görkemli ışık gösterisi ve havai fişeklerle yapılırken, ateş balonları ise havayı renklendirdi. Meşaleyle açılış meydanına gelen Kukeri olarak adlandırılan maskeli ve belinde çan olan kişiler, özel yakılan ateş etrafında dönerek kötü ruhları kovma geleneğinin bir parçasını icra etti.

Eskiden Kukeri'lerin yaptığı danslar sayesinde habis ruhların kovularak yılın bereketli olması amaçlanıyordu. Bugün ise adetler, bir geleneği devam etme adına yapıyor.

Ahşaptan yapılan maskelerin mümkün olduğu kadar çirkin ve korku verici olması gerekiyor.
Giydikleri maskeyle geçiş yapan gruplar, farklı kompozisyonlarla eğlenceli dakikalar yaşattı. Bazıları giydikleri 3 metre boyundaki külahlarla dikkat çekerken, bazıları belinde taktıkları dev çanlarla ilgi odağı oldu.

Gösteri sonrası bazıları ise soğuk havaya rağmen dere boyunda serinlemeyi tercih etti.

Karnaval şenliğinde gösteri yapan birçok grupta Cemel adında bir yaratık canlandırılıyor.
Yabancı gruplar arasında ise cadılar oyun oynadı. Festivale özel gelen Filistinli bir grup ise oyun ile Filistin bayrağını dalgalandırdı.

Cihan'a konuşan Kukeri kostümleri tasarımcısı Angel Stoykov, büyük bir çanı 1980'li yıllardan beri muhafaza ettiğini ve ağırlığının 25 kilogram olduğunu belirtti. Bir kukerinin kostümünde sadece hakiki deri kullanıldığını ifade eden Stoykov, ortalama bir kostüme 4 teke derisi kullanıldığını aktardı.

Kukerilerin hakiki deriden giyilen kostüm ve surat denilen yüz maskeleri ile birlikte tüm takım 30 kiloyu aşıyor.

Kukeri geleneği ve Surva festivali, UNESCO Somut Olmayan Değerler listesine adaylığını koyacak. Mart ayı sonuna kadar gereken tüm evrakların hazırlanması bekleniyor.
2009 yılında Avrupa'nın karnaval başkenti ilan edilen Pernik sokaklarında 3 gün boyunca herkes bayram havasına giriyor.

Editör: TE Bilisim