Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor
Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Aydın Sezgin, Moskova’da Lotte Hotel’de RTİB’in düzenlediği ve THY Genel Müdürü Temel Kotil’in konuk olduğu “Zirve Sohbetlerinde” yaptığı konuşmada Rusya ve Türkiye’de hala Soğuk Savaş yaklaşımından uyanamamış çevrelerin olduğunu söyledi.

Son 10 yıllık dönemde hükümetin iki ülke ilişkilerin geliştirilmesi için büyük çaba sarf ettiğini kaydeden Sezgin, “Aynı iradeyi Rusya yönetimi de ortaya koydu. Zaten bu karşılıklı iradenin ortaya çıkması ilişkilerimizin siyasi ve ekonomik alanlarda daha öncelere nazaran belki zor hayal edilecek bir şekilde gelişmesini sağladı. Bundan sonrası için bana kalırsa en önemli şey psikolojik alanda olmalı. Ben soğuk savaş başladıktan yaklaşık 11 yıl sonra doğdum. Soğuk savaş dönemini yaşadım. Türkiye’de hala soğuk savaştan uyanamamış olan çevreler var. Bazen bazı gazetelere baktığımda bugünde miyim dünde miyim anlayamıyorum. Bir algı ve yansıtma sorunu olduğunu görüyorum. Hepimizin bunun değişmesi için çaba sarf etmesi gerekiyor. Bunun gerçekten ötesine geçmemiz gerekiyor.” uyarısında bulundu.

Bugünkü siyasi ve ekonomik ilişkilerin ileriye dönük perspektifli psikolojik yaklaşım içerisine girmesi gerektiğini düşündüğünü vurgulayan Büyükelçi, “Bu konuda bize de görev düşüyor. Biz elimizden geleni yapıyoruz ama hepimizin bu konuda gayret sarf etmesi gerekiyor.” dedi.

Rusya’da faaliyette bulunan işadamları dernekleri Rusya Türkiye İşadamları Derneği (RUTİD) ve RTİB’in çalışmalarını memnuniyetle izlediğini kaydeden Büyükelçi, “RTİB’in zirve sohbetlerini RUTİD devam ettirdi. Türkiye’den değerli konuklarımız gelerek burada bilgi alışverişinde bulunuyorlar. Fevkalade yararlı oluyor. Biz THY ile övünüyoruz. THY’nin dünyada elde ettiği başarının çok önemli bir örneğini, Rusya’da gayet somut ve elle tutulur bir şekilde görüyoruz. Gerçekten THY Rusya’da dünyada büyüdüğünden daha hızlı büyüyor. THY Rusya Genel Müdürü Mefail Deribaş’a bu süreçteki rolü için teşekkür ediyoruz. THY, Rusya ile ilişkilerimizin çok önemli unsurlarından biri.” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya ve Türkiye arasında 2012 sonu itibari ile 34 milyar doların üzerinde bir toplam ticaret hacmi olduğuna değinen Sezgin, ticari dengesizliğin ekonomik ilişkiler açısından kısmen telafi edildiğini belirtti. Sezgin, “Turizm sektörünün rakamlarıyla, taşımacılık sektörünün rakamlarıyla müteahhit sektörünün rakamlarıyla, burada çalışan vatandaşlarımızın işadamlarımızın kazançlarıyla bunların kısmen ama anlamlı bir şekilde telafi edildiğini söylemek mümkün.” vurgusu yaptı.

Editör: TE Bilisim