Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU), eski Gürcistan Devlet Başkanı ve Odessa Valisi, şimdi de Yeni Güç Hareketi’nin lideri olan Mihail Saakaşvili’nin evine baskın yaptı. Güvenlik güçlerinden kaçmaya çalışan Saakaşvili, o sırada evin çatısına çıktı ve kendisine dokunulması halinde aşağı atlamakla tehdit etti. Daha sonra güvenlik güçleri tarafından çatıdan indirilen Saakaşvili, güvenlik önlemleri altında polis aracına götürüldü. SBU, daha sonra gözaltı ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada Saakaşvili’nin suç örgütü üyelerine destek vermek ve bu kişilerin suçlarını gizlemekten gözaltına alındığı belirtildi. Daha önce de Saakaşvili hakkında Kiev’e karşı protestolarda yer almak, protestoları finanse etmekten soruşturma başlatıldığı belirtilmişti. Ukrayna’nın başkenti Kiev’de pazar günü miting düzenleyen Saakaşvili, Bağımsızlık Meydanı'nda kamp yapma çağrısında bulunmuştu.

 

Saakaşvili’nin tutuklanmasını ve Ukrayna’daki son gelişmeleri Prof. Dr. Salih Yılmaz TÜRKSAM için değerlendirdi.

 

ABD'de Teksas krizi! 25 eyalet bildiri yayınladı! ABD'de Teksas krizi! 25 eyalet bildiri yayınladı!

Mihail Saakaşvili, Gürcistan’daki Batılılaşmanın önemli liderlerinden birisiydi. Gürcistan’da NATO’nun ve Avrupa Birliği’nin istediği kurallar içerisinde bir devlet düzeni kurmuştu. Bu bağlamdan bakıldığında NATO’nun o dönemki halk içerisinde yükselen başarısı zamanla kişisel anlamda da bir güç zehirlenmesine de sebep oldu, diyebiliriz.

 

‘’Bu Durum Ukrayna’daki Devlet Sistemi ve Milli Kimliğin Henüz Oturmadığını Gösteriyor’’

 

Şimdi Saakaşvili gibi bir ismin Ukrayna’da bir taban bulması ve özellikle yolsuzluklar üzerinde Poroşenko hükümetine muhalefet yapıyor olması Ukrayna devletini rahatsız etti de diyebiliriz. Bu durum bize şunu da gösteriyor. Eski Gürcistan Devlet Başkanı olan Saakaşvili’nin önce Odessa Valisi yapılması ve daha sonra bir taban bulması bize Ukrayna’daki devlet sistemi ve milli kimliğin henüz oturmadığını gösteriyor. Saakaşvili’ye aynı zamanda Ukrayna vatandaşlığı verilip, Odessa Valiliği’nden sonra vatandaşlığının elinden alınması da Ukrayna açısından bir problem oluşturacaktır. Özellikle AB ve ABD buna karşı cevap verecek ve Ukrayna’ya herhangi bir şekilde yaptırım uygulayacaklardır. Diğer taraftan şöyle bakabiliriz; şiddete başvurmamış Saakaşvili’nin bir Ukrayna vatandaşı olarak sistemi eleştirmesinden de aslında bu kadar çok rahatsızlık duymamak gerekiyordu. Bu dönemden sonra artık Saakaşvili’nin Ukrayna’da kalamayacağı, ya Avrupa’ya ya da ABD’ye gideceğini söylemek mümkündür.

 

Ukrayna Toplumu, AB ve ABD’nin Kendisini Kullandığına İnanmaya Başladı

 

Doğu ve Batı Ukrayna arasındaki kriz dolayısıyla Ukrayna’daki halk arasında özellikle yolsuzluk konusunda tepkiler bulunmaktadır. Bu bölgelerin ayrılıkçılar tarafından hala kontrol altında tutuluyor olması Ukrayna toplumunda özellikle Avrupa Birliği ülkelerinin ve Amerika Birleşik Devletleri’nin kendisini Rusya ile kriz çıkarmak için kullandığına dair bir inanç oluşmaya başladı. Buna ek olarak, ekonominin de kötüye gitmesiyle birlikte -çünkü tüm dünyada bu yönde ilerliyor- bu durum Ukrayna’yı etkilemiştir. Kriz ortamında bu tür sesleri bir şekilde yok edebilmek amacıyla Ukrayna yönetimi Saakaşvili’ye yaptırım uyguladı ama Ukrayna’nın bu yaptırımı AB’yi ve ABD’nin tavrını etkileyecek. Biliyorsunuz ki NATO etkinliğini kaybettikten sonra yakın dönemde AB ülkeleri PESCO adı altında bir savunma birliği oluşturmuşlardır. Bu savunma birliğinin içerisinde Rusya’ya karşı Gürcistan, Ukrayna’ya Baltık ülkeleri üzerinden bir hat oluşturmaya çalışmaktadırlar. Özellikle Gürcistan’ı bu hat içerisinde önemli bir ülke olarak görmektedirler. Bu haliyle Ukrayna’da belki bir kısım Avrupa ülkelerinin Saakaşvili gibi yanlışları söyleyecek, muhalefet edecek bir lider istememeleri Ukrayna yönetimiyle daha iyi çalışabilecek olmaları ters taraftan bakacak olursak da bazı AB ülkelerinin de Saakaşvili’nin şu andaki durumuna tepki göstererek Ukrayna’nın bu PESCO içerisinde Rusya’ya karşı savunma hattı oluşturulması stratejisinde temel ülkelerden birisi olma durumunu sabote etme durumu da söz konusu olabilir.

(Kaynak: TÜRKSAM)

Editör: TE Bilisim