Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor
Bazı ülkelerin parlamentolarda 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak tanımasını bu yöndeki sorunların çözülmesine yardımcı olmadığını belirten Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Türkler ve Ermeniler bu sorunu birlikte çözmeli.” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin davetlisi olarak ABD'nin başkenti Washington'da gelen Çavuşoğlu, Carnegie Endowment for International Peace adlı düşünce kuruluşunda konuştu. Çavuşoğlu, "Çalkantılı Bir Ortadoğu'da Türkiye'nin Rolü" başlıklı konferansta Türkiye’nin Ortadoğu, Kıbrıs ve 1915 olaylarına ilişkin politikalarını anlattı.

Türkiye’nin sabır ve kararlılıkla Türk ve Ermeniler arasındaki empatiyi tekrar sağlamaya çalıştığını dile getiren Çavuşoğlu, “Sadece diyalog yoluyla barışçıl ortak bir gelecek inşa edebileceğimize inanmayı sürdürüyoruz." dedi.

Türkiye olarak Ermenistan halkının acılarını paylaştıklarını kaydeden Çavuşoğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun hayatını kaybeden Osmanlı Ermenileri için taziye metni yayınladığını hatırlattı. Söz konusu sorunun çözülmesi adına tarihsel boyutunun ele alacak çalışmalarının olacağını kaydetti.

ERMENİLER TÜM HAKLARDAN YARARLANIYOR

Bir soru üzerine Türkiye’deki 40 bin kadar Ermeninin tüm vatadaşlık haklarından yararlandığını ifade eden Çavuşoğlu, Ermeni asıllı iki milletvekili adayının haziran seçimlerinde iki farklı partiden aday olduklarına dikkat çekti.

İki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi ve sorunların aşılması adına 2009 yılından beri büyük çaba harcadıklarını belirten Çavuşoğlu, Türkiye’nin cesur adımlar attığını dile getirdi. Bu yönde Ermenistan ve Ermeni halkından beklentilerini anlattı. Çavuşoğlu, Türkiye’nin normalleşme sürecinden vazgeçmeyeceğini vurguladı.

Avrupa Parlamentosu'nun 1915 olaylarına ilişkin kararını eleştiren ve söz konusu meseleye tarihçilerin karar vermesi gerektiğini dile getiren Çavuşoğlu, “Daha önce de bazı ulusal parlamentolar bu tür tasarıları kabul etti. Ancak bunlar yardımcı olmadı. Türkiye ve Ermenistan, Türkler ve Ermeniler bu sorunu birlikte çözmeliler.” dedi.

KARACA VE BARANSU SORUSU

Mevlüt Çavuşoğlu’na Türkiye’de halen tutuklulukları devam eden gazeteciler Mehmet Baransu ve Hidayet Karaca hakkındaki görüşleri de soruldu.

Çavuşoğlu, Gazetecileri Koruma Komitesi'nin (CPJ) 2014 yılı rakamlarından yola çıkarak hazırladığı raporu kaynak göstererek, Türkiye’de 7 gazetecinin cezaevinde bulunduğunu ve bu kişilerden hiçbirinin gazetecilik faaliyetleri dolayısıyla hüküm giymediğini savundu.

Aralarında İngiltere, İtalya, Yunanistan ve ABD’nin bulunduğu ülkelerde de gazetecilerin gözaltına alındığını anlatan Çavuşoğlu, Hidayet Karaca ve Mehmet Baransu hakkında herhangi bir yorum yapmaktan kaçındı.

Editör: TE Bilisim