Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması
CHP Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Sosyalist Enternasyonal toplantısında Beşşar Esed karşıtı bir ifadeyi sonuç metninden çıkarttırdıklarını söyledi.

Türk gazetecilere açıklama yapan Faruk Loğoğlu, Sosyalist Enternasyonal'in Suriye krizine ilişkin hazırladığı metinde bir maddenin olduğunu düşündüklerini ve bunun değiştirilmesi için başvuruda bulunduklarını ifade etti.

İlk taslakta yer alan cümlenin 'BM'nin ve Suriye muhalefetinin tutumlarıyla tutarlı olarak Sosyalist Enternasyonal, Beşşar Esed'in bir geçiş hükümetinde rol almasına karşıdır' şeklinde olduğunu hatırlatan Loğoğlu, BM'nin böyle bir pozisyonu olmadığını, Suriye muhalefetinin liderinin de rejimle müzakere çağrısı yaptığını Başkan Yorgo Papandreu'ya hatırlattıklarını belirtti.

Loğoğlu bu değişikliği neden istediklerini Papandreu'ya şöyle anlattıklarını aktardı: "1) BM'nin böyle bir pozisyonu yok. 2) Daha son günlerde Suriye muhalefetinin lideri yönetimle, rejimle müzakere etmeye hazır olduklarını söyledi. 3) Bu cümle, Suriye konusundaki diğer cümlelerle tutarlı değil, çünkü bir yandan 'sorunlarınızı siz kendi iradenizle çözün' diyorsunuz; diğer yandan böyle bir şart koşuyorsunuz. Bunun da tutarlı olmadığını ve çözüme yardımcı olmayacağını ilettik."

"CHP SON ANA KADAR TAKİBİ BIRAKMAYACAK"

Sundukları teklifi Papendurua'nun kabul ederek kendilerine bir formül önerdiğini kaydeden Loğoğlu, "Sosyalist Enternasyonal, BM'in Suriye krizinin barışçıl yollarla çözümü gayretlerine destek vermektedir. Ve Suriye halkının beklenti ve talepleriyle uyumlu olarak geçmişle tam bir kırılma, kopma anlamına gelecek yeni bir gelecek için Suriye halkına destek vermektedir." şeklindeki değişikliği sekretaryaya sunduklarını belirtti.

Sosyalist Enternasyonal'in çalışma düzeninde her şeyin son ana bırakıldığı eleştirisinde bulunan Loğoğlu, "Biz de birazdan hareket edeceğimiz için nihai taslakta yer aldığını görene kadar rahat etmeyeceğiz. Takipte olacağız." dedi.

Loğoğlu, Suriye'deki krizin barışçıl yollarla sonlandırılmasına ilişkin Sosyalist Enternasyonal'in bir çalışma grubu kurduğunu ve kendisinin de bu grupta yer aldığını kaydederek, "Sonuç olarak Suriye konusunda daha fazla aktif olacak bir Sosyalist Enternasyonal'den bahsediyoruz." diye konuştu.

CHP'NİN STATÜSÜYLE İLGİLİ İDDİALAR GÜNDEME BİLE GELMEDİ

Öte yandan, BDP'nin CHP'yi Sosyalist Enternasyonal'e şikayet edeceği yönündeki iddialarla ilgili soruyu ise Loğoğlu, "CHP-Sosyalist Enternasyonal'e ilişkin iddialar; bu konu gündeme bile gelmedi ve gelmesi de mümkün değildi. Buraya 'kesin bir nokta' koymak lazım. CHP'nin durumu, statüsü gibi konular uzaktan yakından bu toplantının gündemine dolaylı veya dolaysız hiçbir şekilde gelmedi." diye cevapladı.

Editör: TE Bilisim