Filistin’de bu noktaya nasıl gelindi? Filistin’de bu noktaya nasıl gelindi?
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Başkanı Sergey Narışkin’le bir araya geldi. Narışkin görüşmede 24 Nisan’da Çanakkale’de yapılacak törenlere katılmak için Türkiye’ye gideceğini söyledi.

Moskova’da Duma’da gerçekleşen heyetler arası görüşmede konuşan Çiçek, 24 Nisan ziyareti vesilesi ile yapacağı ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirdi. Çiçek, “Bizim için 2015’in özel bir anlamı var. TBMM’nin 95’inci yıl dönümü. Rusya ve Türkiye ilişkilerinin de 95’inci yıl dönümü.” dedi.

RUSYA-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNİN BUGÜNÜNÜ 20 YIL ÖNCE TAHMİN EDEMEZDİK

Rusya ve Türkiye ilişkilerinin memnuniyet verici şekilde geliştiğini ifade eden Çiçek, “Rusya sadece komşu değil. Bölgesel ve küresel ölçekte önem verdiğimiz ülke. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rus mevkidaşı Vladimir Putin arasında dostluk ilişkileri var. Gerektiği zaman önemli konularda telefonlaşıyor ve istişarede bulunuyorlar. Ya da diğer mekanizmaları kullanıyorlar. Bu üst ilişkiler diğer ilişkilere de yansıyor. 20 yıl önce tahmin edemediğimiz bir boyutta ilişkilerimiz şu an.” ifadelerini kullandı.

Ortadoğu, güney Kafkaslar, Karadeniz ve Türkiye’nin güneyindeki olaylarda ikili ilişkiler bölgenin istikrarına katkı sağladığına değinen TBMM Başkanı, “Türkiye ve Rusya arasında parlamentolar arası ziyaretler, genel ziyaretler ikili ilişkileri önemli kılıyor. Bunları daha da geliştirmemiz lazım. İkili değil, uluslar arası alanda sürdürmemiz lazım.” ifadelerini kullandı.

Parlamentolar arasındaki ilişkilerin son derece güven dolu, samimi ve dostane ilişkilerden oluştuğunu vurgulayan Narışkin de, “Ziyaretiniz Türkiye ve Rusya ilişkilerine ivme kazandırdı. Sovyetler Birliği’nin Nazi Almanya’sını yendiği 70’inci yıl kutlamaları öncesi resmi bir ziyaret yaptınız. Meçhul asker anıtına çelenk bıraktınız. Bu son derece sembolik ve kıymetli…” değerlendirmesinde bulundu.”

RUSYA VE TÜRKİYE BÖLGENİN İSTİKRARINA KATKI SAĞLIYOR

Gelecek hafta Çanakkale’yi gideceği bilgisini paylaşan Narışkin, “Çanakkale’nin 100’üncü yıl kutlamalarına, Birinci Dünya Savaşı anısına Milli Anma Komitesi Başkanı ve Tarih Cemiyeti Başkanı olarak gidiyorum. Bu ziyareti önemli buluyorum. Türkiye-Rusya dostluğu bölgede istikrar ve barışa katkı sağlıyor.” dedi.

SOĞUK DUŞ AVRUPA KONSEYİ’NE FAYDALI GELECEK

Avrupa Konseyi ilişkilerinde bir durgunluk yaşandığını ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde bazı agresif davranışlardan dolayı Rusya’nın oy hakkını kaybettiğini ifade eden Narışkin, “Bu rezil bir durum. Biz Rusya olarak bir yıl faaliyetlerimizi durdurma kararı aldık. Bu soğuk duşun onlara faydalı geleceğine inanıyoruz. Türkiye ve Rusya’nın uluslar arası platformda görüşleri örtüşüyor. Parlamentolar arası ilişkiler, ticari, ekonomik, turizm, insani ve kültürel ilişkilere ivme sağlıyor. Duma’daki dört parti grubu da ikili ilişkilerin artmasından yana.” şeklinde konuştu.

Çiçek Rusya parlamentosu üst kanadı Federasyon Başkanı Valentina Matviyenko ile de bir araya gelecek.

TBMM Başkanı Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’a geçecek. Çiçek burada Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov ve Tataristan Devlet Konseyi Başkanı Ferid Muhammedşin’le görüşecek.

Tataristan Devlet Konseyi ile TBMM arasında işbirliğinin geliştirilmesine yönelik bir memorandum imzalanması planlanıyor. Çiçek Kazan Federal Üniversitesi’nde öğrencilere hitap edecek.

Editör: TE Bilisim