Uygur aktivistlerin verdiği bilgiye göre, bölgenin tanınmış ilim adamlarından, davetçi ve geleneksel tıp uzmanı Abdussamed Davud, tutuklu bulunduğu cezaevinde, Çin polisinin işkenceleri sonucu şehid oldu. Davud’un geçtiğimiz şubat ayında öldüğü, konuyla ilgili resmi teyidin ise ancak yeni sağlanabildiği belirtildi.

Çin yönetimi, Uygur alimleri aşağılamak için, saçlarını kazıyarak teşhir etme yöntemini de kullanıyor.

Din eğitimi ve Kur’ân öğretimi faaliyetlerini sürdürdüğü gerekçesiyle 1993’ten 2003’e kadar defalarca tutuklanıp serbest bırakılan Davud’un en son geçtiğimiz yıl tutuklandığı kaydedildi. Özellikle Uygur gençliği üzerinde büyük etkisinin olduğu bilinen Davud’un, özellikle İslâmî ilimler alanında binlerce öğrenci yetiştirdiği açıklandı.

Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor

Uygur Özerk Bölgesi’nde kurduğu “eğitim kampları”yla milyonlarca Doğu Türkistanlıyı “zararsız” hale getirmeye girişen Çin yönetimi, daha önce de Muhammed Salih Hacim ve Abdulehad Berat Mahsum gibi önemli alimleri şehid etmişti.

Kur’ân’ı Uygur diline ilk tercüme den isim olarak bilinen Muhammed Salih Hacim, 24 Ocak 2018’de hapishanede şehid olmuş, ardından Mahsum’un şehadet haberi gelmişti. Abdulehad Berat Mahsum, Doğu Türkistan yakın tarihinin önemli aktörlerinden Mehmed Emin Buğra’nın yeğeniydi.

Editör: TE Bilisim