TÜRK Dünyası Noterler Birliği’nin kurulmasıyla ilgili bilgilendirme; TÜRK Dünyası Noterler Birliği’nin kurulmasıyla ilgili bilgilendirme;
Dünyanın en kalabalık ordusuna sahip Çin ilk kez asker sayısını ve askeri yapısını açıklayarak bir ilke imza attı. Buna göre, Çin’in, Kara Kuvvetleri 850 bin, Deniz Kuvvetleri 235 bin, Hava Kuvvetleri ise 398 bin olmak üzere toplamda 1 milyon 483 bin askeri var. Çin’in daha önce 2 milyonu aşan dünyanın en büyük ordusuna da sahip olduğu ifade ediliyordu.
Pekin’de bugün, ülkenin savunma politikasıyla ilgili 1998 yılından bu yana 8.sini yayınlanan Beyaz Kitap’ta, asker sayısının açıklanmasının, Çin’in bu alandaki şeffaflığı artırdığı belirtiliyor.

"Çin Silahlı Kuvvetleri'nin Farklı Alanlardaki Çalışmaları" başlıklı Beyaz Kitap’ta Çin'in öteden beri bağımsız ve barışçı dış politika ile savunma niteliğinde askeri politika izlediği vurgusu yapıldı. Kitapta her tür hegemonyacılık ve güç politikalarına karşı çıkan Çin'in, diğer ülkelerin içişlerine karışmayacağı, hegemonya ve askeri yayılmacılık peşinde koşmayacağı da yinelendi.

Kitapta Çin ordusunun "deniz sahalarında hak ve çıkarlarını koruma" ve "yurtdışında hak ve çıkarlarını koruma" alanlarındaki misyonları iki bölümde yer aldı.

İŞTE ASKERİ YAPI

Söz konusu kitapta Çin’in askeri yapısı da şöyle özetlendi:

Kara kuvvetlerinin 7 askeri bölgesi var: Bunlar ise Shenyang (16. 39. ve 40. Kombine Kolordu), Pekin (27, 38. ve 65. Kombine Kolordu), Lanzhou (21. ve 47. Kombine Kolordu), Jinan (, 20. 26 ve 54. Kombine Kolordu), Nanjing (1., 12. ve 31. Kombine Kolordu), Guangzhou (41. ve 42. Kombine Kolordu) ve Chengdu (13. ve 14. Kombine Kolordu).

Donanma ise Beihai, Donghai ve Nanhai filolarından oluşuyor. Her filoda, havacılık karargâhı, destek üsleri, filolar ve denizcilik garnizon komutanlıkları, havacılığın yanı sıra bölümleri ve deniz tugayları bulunuyor.

Hava kuvvetleri de Shenyang, Pekin, Lanzhou, Jinan, Nanjing, Guangzhou ve Chengdu olmak üzere 7 askeri bölge komutanlıklarından oluşuyor.

UÇAK GEMİSİ VURGUSU

Eylül 2012 yılında, Çin'in ilk uçak gemisi Liaoning (eski asıyla Varyag) Çin donanmasına katılmıştı. Beyaz Kitap’ta, Liaoning uçak gemisinin geliştirilmesinin Çin'in güçlü bir donanma inşası ve deniz güvenliğini koruma adına derin bir etkisi olduğu vurgulandı.

Raporda ayrıca ordunun ağır silahlardan oluşan ve stratejik caydırıcılık açısından "çekirdek kuvvet" olarak nitelenen "İkinci Topçu Kuvveti" hakkında da bilgi verildi. Bu birlik füze komuta üsleri, eğitim üsleri, özel destek birimleri, akademiler ve araştırma kurumlarından oluşuyor. Birlik ayrıca "Chang Jian" balistik füze ile "Dong Feng" gibi bir dizi seyir füzelerine de sahip.

Beyaz Kitap’a göre Çin, karşılıklı güven ve yarar, eşitlik, koordinasyon, kapsamlı güvenlik ve işbirliğine dayalı yeni bir güvenlik konseptini benimsedi. Kitapta, Çin'in hala birçok karmaşık güvenlik tehdidiyle karşı karşıya bulunduğu ifade edilirken, ordunun, savunma ve modernizasyon inşasını hızlandırarak, uluslararası güvenlik işbirliğine faal olarak katılacağı da kaydedildi.

ASKERİ BİLGİ ŞEFFAFLIĞI

Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yang Yujun, Pekin’deki konuşmasında askeri bilgilerin bir milletin güvenliği için önemli olduğunu ve dünyada hiçbir ülkede mutlak askeri şeffaflığın olmadığını savundu. Yang, "Her ülkenin yasak alanları var. Buna karşın Çin, yüksek derecede şeffaflık gösteriyor." dedi.

Sözcü ayrıca Japonya, Çin’in toprak egemenliğine yönelik ihlallerini durdurması gerektiğini de vurguladı.

Sözcü Yang, Kore yarımadasındaki gerginlik nedeniyle Pekin’in kuzey Kore sınırına askeri yığınak yaptığı iddialarını da yanıtlayarak, bunun gerçek olmadığını savundu.

ÇİN’İN ASKERİ HARCAMALARI

Savunma harcamalarını yüzde 6 azaltarak, geçen yıl 682 milyar dolar sarf eden ABD'nin ardından dünyanın en büyük ikinci savunma bütçesine sahip Çin, askeri harcamalarını son 20 yılda arttırıyor. Çin, askeri bütçesini 2012'de yüzde 7,8 artışla 166 milyar dolara çıkarırken, Rusya da askeri harcamalarını yüzde 16 artışla 90,7 milyar dolara yükselterek üçüncü sıraya yükseldi. Geçtiğimiz 2 yılda ilk hayalet uçağı ve ilk uçak gemisini deneyen Çin, 2012 yılındaki savunma bütçesini 107 milyar dolar olarak açıklanmıştı. Pekin yönetimi, harcamaların, geçmişten alınan dersler ve giderek büyüyen ülkesini koruma tepkisinden kaynaklandığını savunuyor.

Mart ayında yapılan 12. Çin Milli Halk Meclisi 1. Toplantısı Sözcüsü Fu Ying, Çin’in büyük bir ülke olduğunu, kendi güvenliğini koruyamayacak olması durumunda bunun dünya barışı içinde kötü bir haber olacağını söylemişti.

Çin’in geçmişte savunma gücünün geri kaldığı zamanlarda büyük acılar yaşadığını ve bu yaşananlardan ders aldığını dile getiren Sözcü Fu, Çin’in her zaman istikrarlı bir savunma gücüne ihtiyaç duyduğunu aktardı. Fu Ying, ülkesinin askeri gücünü arttırması ile birlikte bölgede düzenin ve dünyada barışın daha kolay sağlanacağını ileri sürmüştü.

Editör: TE Bilisim