ÇKP Faşist işgal yönetimi Doğu Türkistan Türklerine karşı insanlık dışı soykırım cinayetlerini sürdürmeye ve katletmeye devam ediyor. Önde gelen Tarihçi-Yazar ve şair 82 yaşındaki Mirzahit Kerimi geçtiğimiz yıllarda bir Çin Nazi Kampına hapsedilmiş ve daha sonra 11 yıl hapis cezasına çarptırıldığı açıklanmıştı. Geçtiğimiz aylarda ise, tutulduğu Çin tipi Nazi/Toplama kamplarında kötü yaşam şartları, kendisine yapılan baskı ve zulüm gibi insanlık dışı cinayetler ve acımasız ve vahşi işkenceler sonucu vefat ettiği açıklandı.

ئەدىب ھاجى مىرزاھىد كېرىمى يەنە قامالغان: جازا مۇددىتى 11 يىل — ئۇيغۇر

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

Doğu Türkistanlı önde gelen Tarihçi yazar ve şair,Kaşgarlı cemaat erbabı Mirzahit Kerimi’nin tutulduğu Çin toplama tampında hayatını kaybettiği açıklandı.

Tarihçi yazar Mirzahit Kerimi’nin vefat ettiği haberi geçtiğimiz yılın son aylarında sosyal medya aracılığı ile yurt dışına ulaşmış ancak teyit edilememişti.

Çin işgal Polisi Ölüm haberini Doğruladı

Özgür Asya radyosu ölüm haberini teyit için Kaşgar’daki bir Çin İşgal Polis Merkezi’ne telefonla ulaştı ise de yetkili bu konuda konuşmaktan kaçındığını bildirdi. Ancak,radyonun diğer güvenilir kaynaklardan elde ettiği bilgilere dayanarak Keriminin hastalığının ağırlaşması üzerine Hastaneye kaldırıldığı ve 09 Ocak 2021 günü burada hayatını kaybettiği bilgisine ulaştıklarını açıkladı.

Kerimi Daha Önce De 20 Yıl hapis Cezasına Çarptırılmıştı

Ünlü Uygur Türkü Tarihçi şair- ve yazar Mirzahit Kerimi daha önce de Milliyetçilik ve Bölücülük suçlamaları ile tutuklanmış ve 20 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Ancak 13 yıl sonunda cezası ev hapsine çevrilmişti.

Eserleri :

Mirzahit Kerimi çok eser üreten ve çok verimli bir Şair ve edip olarak tanınmıştır.Türk ve Doğu Türkistan tarihinin önemli şahsiyetlerinin hayatını romanlaştırarak nesillere tanıştır.

1- Yusuf Has Hacip (Tarihi roman)

2- Sultan Sait Han(Yarkent Saidiye Devletinin Kurucusu tarihi roman 1514)

3- Sultan Abdurreşit Han 2 cilt ( Saidiye devletinin Keşmir ve Tibet’i fetheden 2. hükümdarının hayatını anlatıyor)

4- Mirza Ebubekir Duğlat (Yarkent Saidiye Devleti devlet adamı ve tarihçi)

5- Ayrılık(Cudalık) Roman

6-Sandıktaki Bebek (Sanduktaki Buvak)

7- Basılmamış bir çok eserleri de bulunmakta olup, el konulmuştur.

Mirzahit Kerimi’nin Vefat Haberini Ulusal Basında İlk Kez Karar Gazetesi Duyurdu

Doğu Türkistanlı Uygur Tarihçi,şair ve yazar Mirzahit Kerimi’nin vefatını ulusal basından ilk kez Karar Gazetesi manşetten ” Uygur tarihçi ve şair-yazar Mirzahid Kerimi, 82 yaşında, Çin’in toplama kamplarında 11 yıllık hapis cezasını çekerken hayatını kaybetti.” başlığı ile duyurdu. Karar gazetesi ayrıca, Çin’in Doğu Türkistan’daki zulmünün bir parçası olan toplama kamplarında 11 yıllık hapis cezasını çeken Kerimi, “Sandıkdaki Bebe” ve “Yusuf Has Hacip” isimli eserleriyle tanınıyordu ifadelerini kullandı ve ve eserlerini de tanıttı.

Karar Gazetesi ayrıca, Uluslararası Türkistanlılar Dayanışma Derneği Genel Başkanı Sayın Burhan Kavuncu’nun merhum ile ilgili olarak yayınladığı “Türkistan’in Acı Kaybı ” başlıklı Taziye mesajinden da bölümler de aktardı.

TÜRKESTAN-DER Başkanı Kavuncu : Türkistan’in Acı Kaybı

Uluslararası Türkistanlılar Dayanışma Derneği(Türkistan-Der) Başkanı Sayın Burhan Kavuncu Doğu Türkistanlı Tarihçi Mirzahit Kerimi’nin vefatı dolayısıyle bir mesaj yayınlayarak baş sağlığı dileklerini sundu.

Türkistan-Der Başkanı Kavuncu’nun Mesaji şöyle :

Filistin’de bu noktaya nasıl gelindi? Filistin’de bu noktaya nasıl gelindi?

“CAMİAMIZA SABIRLAR DİLİYORUM”

Uluslararası Türkistanlılar Dayanışma Derneği (TÜRKİSTAN-DER) Başkanı Burhan Kavuncu, Kerimi’nin hayatını kaybettiğini sosyal medya hesabından duyurdu. Kavuncu, Kerimi’nin ölümünü “Türkistan’ın acı kaybı” olarak yorumladı. 

Türkistan-Der Başkanı Sayın Burhan Kavuncu,Doğu Türkistanlı Tarihçi yazar Mirzahit Kerimi’nin İşgalcı Çin yönetimince şehit edilmesi ile ilgili olarak Twitter hesabından şu açıklamayı paylaştı: “Uygur Şair, Tarihçi ve yazar Mirzahid Kerimi Çin’in Toplama Kamplarında şehid olmuştur. Kerimi 11 yıllık Hapis cezası almıştı. Kendisine Allah’dan rahmet, camiamıza sabırlar diliyorum” ifadelerine yer verdi.

Doğu Türkistan - Posts | Facebook

Kerimi’nin Vefatı Üzerine Mersiye Şiir Yayınlandı

Sosyal medya’da dolaşan ve Kerimi’nin vefat tarihi olan 09 Ocak tarihini taşıyan Uygur Türkçesi ile yazılan bir mersiye şiirin Doğu Türkistanlı bir şair tarafından yazıldığı tahmin ediliyor ve bu Mersiye merhumun hayatı ve mücadelesinin Doğu Türkistan Türklerin tarafından takdir ve minnet ile karşılandığını ve onun ve diğer önderlerimizin yaktığı özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinin devam edeceği düşüncesini açık ve net olarak ortaya koyuyor.

Merhum Mirzahit Kerimi Ustadımıza İthaf !

Yak,Sen Tihi Yaşap Bolmading ! = Hayır, Senin Hayatını Daha Sona Ermedi !

Hayır,Senin hayatın daha sona ermedi -Ömür dediğin Pişmanlıklarla dolu

Armanındi ” Yıldız ile Ay ” – Kök Asmandır Ay görünen Cay(yer)

Hayır,Senin Hayatın Daha Sona Ermedi – Sürdürdüğün Hayallerin Var

Bize bıraktığın Planların Var- İZİN’de Yürüyen Kıranların(yiğitlerin)Var!

Editör: TE Bilisim