Asya’nın Orta Noktası: Tuva Asya’nın Orta Noktası: Tuva
Çin'de tek çocuk politikası ve çalışma şartlarından dolayı ayrı yaşayan aile üyelerinin, yaşlı ebeveynlerini ya da akrabalarını sıklıkla ziyaret etmesini öngören kanun tasarısı yasalaştı. Buna göre, aile üyeleri yaşlı ebeveynlerinin ruhsal ihtiyaçlarını gidermek, yaşlıları sıkça ziyaret etmek ve arayıp hal hatır sormakla yükümlü olacak. Kanunlara göre ayrıca, yaşlıların duygularını görmezden gelip umursamayan veya onlara soğuk davrananlara yargı yolu açılacak.

Bu arada, resmi Xinhua ajansına göre, işverenler de çalışanlarına ailelerindeki yaşlıları ziyaret etmesi için izin verecek. Haberde işçilerin bu hakkının devlet güvencesi altına alınacağı da ifade edildi.

YAŞLILAR YALNIZLAŞIYOR

Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin’de, her yıl ortalama 76 bin yaşlı çift, tek çocuklarını kaza ya da hastalık gibi sebeplerden dolayı kaybederek yalnızlaşıyor.

Çin’de 1970’lerin sonlarından itibaren uygulanmaya konulan tek çocuk politikası ile nüfus piramidi konusunda yaşanan sıkıntılar giderek artıyor. Son yıllarda yaşlı nüfusu giderek artan Çin’de, 60 yaş üzerindeki nüfus 185 milyona ulaştı. Ülke genelinde sayıları bir milyonu aşan “yalnız çiftler” ise her geçen gün artmaya devam ediyor.

ÇİN NÜFUSU YAŞLANIYOR

Çin'de 60 yaş üzerindeki nüfus, 185 milyona ulaştı. Bu, Çin'in nüfusunun yüzde 13,7'si anlamına geliyor. Bu arada, yaşı 80'in üzerindeki yaşlı nüfusu da 20 milyonu geçti.

Çin Milli Yaşlanma Komitesi Başkanı Li Liguo, 2015 yılına kadar yaşlı nüfusun 43 milyon daha artmasının beklendiğini söylemişti. Doğum oranlarının azalması ve yaşlı nüfusun hızla artmasından dolayı Çin’de 2020 yılından itibaren çalışabilecek işçi nüfusunda ciddi azalmalar olacağı ifade ediliyor. Ülkede 60 yaşını aşanların 2050 yılında nüfusun yüzde 31,1'ini oluşturacağı tahmin ediliyor.

Çin'de doğurganlık oranı 1970'de yüzde 5,8 iken, tek çocuk politikasının uygulanmaya başlamasının ardından bu oran, 1979'da yüzde 2,7'ye 2009'da ise yüzde 1,5'ye düştü.
Editör: TE Bilisim