Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) içindeki birlik ve karşılıklı güvenin güçlenmesini, kapsamlı işbirliğinin derinleşmesini amaçlayan 5 maddelik öneride bulunduğu belirtildi.

ŞİÖ Devlet Başkanları Konseyi'nin 16'ıncı toplantısı bugün Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te yapıldı. Çin Uluslararası Radyosu'nun (CRI) haberine göre Cumhurbaşkanı Xi Jinping, toplantıda yaptığı konuşmada, ŞİÖ'nün temel amaç ve ilkelerinin izlenmesi, farklı alanlardaki işbirliği stratejilerinde düzenlemeler yapılması ve örgütün dinamizminin korunması gerektiğini vurguladı.

Xi Jinping, konuşmasında Şanghay Ruhu'nun yerine getirilmesi, güvenlik meselesine öncelik verilmesi, somut işbirliğinin genişletilmesi, kültürel zeminin pekiştirilmesi, dışa açıklık ve kapsayıcılık ilkelerinin izlenmesi olmak üzere beş maddeden oluşan bir öneri ortaya koydu.

Öte yandan, toplantıya katılan liderler arasında karşılıklı saygı, komşuluk ve dostluk ilkeleri temelinde, her alanı kapsayan etkili işbirliğinin derinleştirilmesi, bölgedeki istikrar, güvenlik ve sürdürülebilir kalkınmaya katkılar yapılması konusunda fikir birliği sağlandı.

İpek Yolu Ekonomik Kuşağı çağrısına destek veren liderler, bu çerçevedeki işbirliğinin ilerletilmesi, uluslararası hukuk temelinde denizlerdeki hukuki düzenin korunması, terörist, bölücü ve aşırıcı güçlerle mücadelede işbirliğinin yoğunlaştırılması konularında da mutabık kaldı.

Liderler, başta "ŞİÖ'nün 15. yılı, Taşkent Deklarasyonu" olmak üzere, bir dizi karara ve belgeye de imza attı. Toplantıda, ayrıca SİÖ Devlet Başkanları Konseyi'nin 17'inci toplantısının Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılması kararlaştırıldı.Cihan

Editör: TE Bilisim