İşlediği katliamlar ve işgaller ile bilinen Rus Çarı Korkunç İvan’ın, Çuvaşistan’ın başkenti Çeboksarı’da (Şupaşkar) anıtı dikildiği öğrenildi. Ayrıca, tarihi Astrahan şehrinde de benzer bir heykelin dikileceği bildirildi.

“ÇUVAŞ HALKININ KATİLİ”

İntertat haber sitesinin aktardığına göre, Şupaşkar’da 26 Aralık 2019 tarihinde dikilen Korkunç İvan heykelinin altına “Çuvaş halkının katili” yazısının bırakıldığı belirtildi.

Şupaşkar’daki açılış törenine katılan Çuvaş Üniversitesi Tarih ve Coğrafya Fakültesi Başkanı Oleg Şirokov, Korkunç İvan’ın “Rus tarihinin en ünlü şahsiyetlerinden biri” olduğunu söyledi. Şirokov ayrıca işlediği katliamlarla tarihe geçen Korkunç İvan’ı “Rus devletini birleştiren şahıs” olarak adlandırıldı.

“ÇUVAŞLAR BUNU KABUL ETMİYOR”

Öte yandan, Şupaşkar’da Korkunç İvan’ın heykelinin dikilmesi skandalı hakkında Çuvaşistan’daki çeşitli meslek gruplarından şahıslar tepki gösterdi. İşte o tepkiler:

Ukrayna, Oyunun Sonu Nedir? Bütün Bir Ülkenin Özelleştirilmesi Ukrayna, Oyunun Sonu Nedir? Bütün Bir Ülkenin Özelleştirilmesi

Tarih Bilimleri Doktoru Damir Ishakov: 

“Bu heykelin dikilmesine karşıyım. Katile bir anıt dikildi. Bu çok kötü bir durum. Sanırım bu durum uzun sürmeyecek. Çuvaş topluluğu görüşlerini dile getirdi. İnsani yardım kurumlarının temsilcileri de buna karşı çıktı. Çuvaşlar bunu kabul etmiyor. Bu heykelin dikilmesiyle ilgili Çuvaşlardan kimseye bir şey sorulmadı.”

Çuvaşistan’daki Tatarların Ulusal ve Kültürel Özerkliği Başkanı Farit Gibatdinov:

Biz Çuvaş Tatarları sadece yüzde 3.7’lik bir nüfusu oluşturuyoruz. Görüşümüze kimin ihtiyacı var? Çuvaşların yüzde 70’i bile dinlemediler. Onlar da karşıydı. Geçen sene de itirazlarımızı dile getirdik. Ama buna da kimse dikkat etmedi. Yani liderlerimizin, hükumetin yerel nüfusa karşı tutumu budur. Çuvaşistan devletinin de kendisini bu pozisyonda bulduğunu düşünüyorum. Tarihin neyin kötü neyin iyi olduğunu göstereceğinden eminim

Çuvaş Cumhuriyetinin Milli yazarı Mihail Yuhma:

“Bu yöneticilerimizin aptallığı. Çuvaş halkının yüzüne tükürmek gibi. Korkunç İvan, tarihte bir katil olarak bilinen birisidir. Bu halkın iradesine karşı yapılan bir harekettir.”

Editör: TE Bilisim