Ermeni iftiralarını çöp eden mahkeme kararı! Ermeni iftiralarını çöp eden mahkeme kararı!
Danimarka ile İsveç geniş kapsamlı bir askeri işbirliği anlaşması imzaladı. Anlaşma son dönemde Rusya’nın bölgedeki askeri varlığını artırmasının akabinde geldi.

Son dönemde hem Danimarka’da hem de İsveç medyasında Rusya’ya ait uçakların iki ülkenin de hava sahasını ihlal ettiğine dair haberler çıkmıştı.

Danimarka Başbakanı Helle Thorning Schmidt söz konusu haberlerin üzerine yaptığı açıklamada Danimarka’nın kesinlikle Rusya’nın müdahalesini reddettiğini vurgulamış ve “Kendimizi sakin, kokpitlerimizi sıcak tutacağız.” demişti.

Danimarkalı ve İsveçli yetkililer kendi hava sahalarını daha iyi koruyabilmek için geniş çaplı bir askeri işbirliği anlaşması imzaladı. Önceki gün duyurusu yapılan anlaşmaya göre bundan böyle; her iki ülke arasındaki askeri istihbarat paylaşımı artırılacak, bir saldırı durumunda da beraber yapılacak müdahalelerin kapsamı genişletilecek. Böyle bir duruma her iki ülke askeri güçleri de diğer ülkenin kıta sahanlığına girebilecek.

İsveçli yetkililer Danimarka ile askeri anlaşma imzalamanın NATO üyesi olmak anlamına gelmediğinin altını çiziyor. Danimarka NATO üyesi olmasına rağmen İsveç NATO üyesi değil. Yıllardan beri dış politikada tarafsız bir çizgi takip eden İsveç bu anlaşmanın da söz konusu çizgiye zarar vermesini istemiyor.

Bu arada İsveç, Danimarka’nın yanı sıra komşusu Finlandiya ile de benzer bir anlaşma imzaladı. Her iki anlaşma da yıllardır uygulanmakta olan İskandinav İşbirliği Anlaşması ile koordineli bir şekilde planlandı.

Editör: TE Bilisim