Ukrayna, Oyunun Sonu Nedir? Bütün Bir Ülkenin Özelleştirilmesi Ukrayna, Oyunun Sonu Nedir? Bütün Bir Ülkenin Özelleştirilmesi
Almanya’da yeniden düzenlenerek 1 Ocak tarihinden itibaren yürürlüğe giren “mecburi radyo-televizyon vergisi” (GEZ vergisi) uygulanmaya başlamasıyla birlikte şikayetleri de beraberinde getirdi. Yeni yılın ilk günlerinden itibaren banka hesaplarından düzensiz bir şekilde GEZ kurumu tarafından para çekilin tüketiciler, neye uğradıklarına şaşırdı.

Yeni yılla birlikte tüketicilerin banka hesaplarından mecburi radyo – tv vergisi çekilmeye başlandı.

Evde televizyon veya radyo olduğuna bakılmaksızın her haneden alınacak olan söz konusu vergi, halkı isyan ettirdi. Kapsamı genişletilen ve daha önce vergiden muaf tutulan pek çok kesime de yeniden yükümlülük getiren kanuna itirazlar arttı.

“Deli Dumrul Vergisi” olarak nitelendirilebilecek radyo-televizyon vergisi; evde radyo veya televizyon olduğuna bakılmaksızın her haneden aylık 17,98 Euro para kesilmesini öngörüyor. Vergi yüzünden mağdur olanlar ise birer birer Alman medyasında seslerini duyurmaya çalışıyor.

Bild gazetesinin yer verdiği bazı tüketiciler GEZ kurumu tarafından nasıl mağdur edildiklerini anlattı.

Hamburglu 57 yaşındaki Ronald S. adlı bir tüketici, daha önceleri, her üç aylık dilimin ortasında ödediği verginin şimdi 2 Ocak’ta hesabından çekildiğini belirterek, “Bana sorulmadan böyle bir değişiklik nasıl yapılabilir?” şeklinde dert yandı.

Konuyla ilgisi sorumlu SWR televizyon kanalının proje bürosu, “normal şartlarda hesaptan yapılan para çekme işlemlerinin tüketicinin bilgisi olmadan değiştirilemeyeceğini” açıkladı.

Hür Demokrat Partili medya uzmanı Burkhardt Müller Sönksen ise, böyle bir şeyin yasal olmadığını vurguladı.

Chemnitz’de ikamet eden 63 yaşındaki Walter Klug isimli bir başka tüketici de 13 Aralık’ta GEZ’e çıkış verdiğini ve bir başka kişinin yanına taşındığını kaydetti.

Bu durumu GEZ’e de aktaran Klug, “İkimiz aynı evde ikamet ediyoruz. Tasarruf yapabileceğimizi düşünmüşken, hesabımdan 53,94 Euro çekilmesi beni kızdırdı.” şeklindeki ifadelerle mağduriyetini anlattı.

Bremen’den bir başka GEZ mağduru 70 yaşındaki Johannes Bruno 26 Aralık’ta GEZ çıkış verdiğini ve artık hesabından otomatik olarak para çekilmesini istemediğini kaydetti. “Bunun yerine bana gönderilecek faturayı ödemek istediğimi söyledim.” diyen Bruno, 2 Ocak günü banka hesabından üç aylık tutar olan 53,98 Euro’nun çekildiğini aktardı.

Bruno kızgınlığını şu cümlelerle ifade etti: “Yasal olmayan yollarla benden ve milyonlarca insandan para çekiyorlar. Yaptıkları edepsizliktir.”

31 yaşındaki Hamburglu gazeteci Vivien D. ise, kendisine sorulmadan bir yıllık vergi bedeli olan 215,76 Euro’nun banka hesabından çekildiğini söyledi ve “GEZ kurumu bunu yapmadan önce benim onayımı almak zorundaydı.” dedi.

Öte yandan yeni kanun değişikliğiyle birlikte gelirlerini artırmak için planlar yapan GEZ kurumu, 250 kadar yeni personel alımı yapacağını açıklarken, denetimlerin de artacağı sinyalini verdi.

Editör: TE Bilisim