TÜRK Dünyası Noterler Birliği’nin kurulmasıyla ilgili bilgilendirme; TÜRK Dünyası Noterler Birliği’nin kurulmasıyla ilgili bilgilendirme;
Romanyalı gazeteci Benone Neagoe, günümüz medyasının ekonomik sıkıntılar ve politik sebeplerle zor durumda olduğu söyledi. Romanya Profesyonel Gazeteciler Birliği (UZP) Genel Sekreteri Benıne Neagoe, 'demokrasinin bekçi köpeği' olarak tanımlanan medyanın, adeta sokak köpeğine dönüştüğünü ileri sürdü. Romanyalı gazeteci, gazeteciliğin dördüncü kuvvet konumuna kavuşmasını diledi.

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü münasebetiyle Cihan Haber Ajansı'na konuşan Benıne Neagoe, basın özgürlüğünü 'demokrasinin olmazsa olmazı' olarak nitelendirdi. Neagoe, gerek Romanya'da gerekse diğer ülkelerde son zamanlarda basının ağır yara aldığını vurguladı.

"Günümüzde basın; ekonomik sıkıntılar, politik sebepler ve medya patronlarının oyunları yüzünden acılar içinde. Gazeteler kapanıyor, iflas ediyor, ayakta kalabilenler ise tiraj kaybediyor. Gazete emekçileri tek tek işini kaybediyor." tespitinde bulunan Romanyalı gazeteci, bayram olarak kutlanması için 20 yıl önce ilan edilen basın özgürlüğü gününün, adım adım acı gününe dönüştüğünü söyledi. Özgür medyanın demokrasiler için bir denetim mekanizması olduğunun üzerinde duran Benone Neagoe, "Medya demokrasilerin bekçi köpeğidir. Günümüzde bahsettiğim sorunlar nedeniyle bu bekçi köpeği adeta sokak köpeğine, süs köpeğine dönüşmüştür; artık az havlıyor, çokça susuyor. " yorumunda bulundu.

"TÜRKİYE'DE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ SADECE LAFTA"

Türkiye'de özgür basın üzerinde kurulan baskılara değinen UZP Genel Sekreteri Neagoe, özgür basının sadece politikacıları dilinde olduğuna vurgu yaptı. "Cumhurbaşkanı Erdoğan bütün gücüyle 'dünyanın en özgür basını bizde' diyor. Buna inanmak isterdim, ama gerçekler farklı. Bir yayın organının genel müdürü 4 aydan fazladır tutuklu, bir kadın gazeteci sosyal medyada paylaşımı yüzünden ceza riskiyle karşı karşıya. Hükümet interneti kısıtlayarak basının ağzını kapamak istiyor. Söylenenlerin aksine, icraatlardan Türkiye’de basının özgür olmadığı anlaşılmaktadır.'' şeklinde konuşan Neagoe, gazetecilerin baskı altına alınmadığında, işten atılmayla ya da maaşla korkutulmadığı taktirde fikirlerini özgürce ifade edebileceğine vurgu yaptı.

Benone Neagoe, Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle şu temennilerle sözlerini tamamladı: "Meşhur bir söz vardır; 'Umut en son ölür' diye. Bu vesileyle, gazeteciliğin bir zamanlar sahip olduğu dördüncü kuvvet pozisyonuna geri kavuşmasını diliyorum."

Editör: TE Bilisim