Asya’nın Orta Noktası: Tuva Asya’nın Orta Noktası: Tuva
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Parlamentosu’ndan (AP) evrensel değerlere sahip çıkmasını beklediklerini söyledi. Çavuşoğlu, ‘Avrupa Günü’ vesilesiyle yayımladığı mesajda “Göç karşıtı ve yabancı düşmanı eğilimlerin kendisini en bariz biçimde gösterdiği AB kurumu olan Avrupa Parlamentosu’nun da evrensel değerlere sahip çıkması öncelikli beklentilerimiz arasındadır” dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 9 Mayıs Avrupa Günü vesilesiyle bir mesaj yayımladı. Çavuşoğlu mesajında şu ifadelere yer verdi: “Avrupa Birliği’nin temellerini atan Schuman Deklarasyonu’nun kabul edildiği 9 Mayıs’ı, AB’ye adaylığımızın tescil edildiği 1999 yılından beri 'Avrupa Günü' olarak kutluyoruz. Avrupa projesi, ülkelerin ortak değerler etrafında birleşmesi suretiyle çatışmaların sona erebileceğini göstermiş, kıtamıza barış, istikrar ve artan bir refah getirmiştir. Tarihsel geçmişi ve gelecek vizyonu bakımından Türkiye, stratejik tercihi olan AB’ye katılım yönünde çalışmalarını devam ettirmektedir. Birçok alanda gerçekleştirdiğimiz reformlar bu konudaki kararlılığımızın ve güçlü irademizin göstergesidir. Jeostratejik konumu, güçlü ekonomisi ve etkili dış politikasıyla Türkiye, AB’ye küresel bir aktör olma yolunda ciddi katkılarda bulunabilecektir. Bu nedenle katılım sürecimiz, AB içinde oybirliğiyle alınan kararlar doğrultusunda başlatılmış ve sürdürülmüştür. Bu çerçevede, müzakere sürecimize bazı üye devletler tarafından getirilen siyasi engellemeler kaldırılmalı, sürecin kendi mecrasında ilerlemesi sağlanmalıdır."

VİZE SERBESTİSİ DİYALOĞU

AB ile dış politika, ekonomi ve enerji gibi farklı alanlardaki ilişkilerin giderek güçlendiğini söyleyen Çavuşoğlu şöyle devam etti: "AB ile son yıllarda başlatılan en önemli süreçlerden biri vatandaşlarımıza Vize Serbestisi Diyaloğu’dur. Vatandaşlarımızın vizeden muaf tutulması, katılım sürecimiz dahil olmak üzere AB ile ilişkilerimizi her alanda ilerletmemize yardımcı olacaktır. Diğer taraftan, AB içinde göç karşıtlığı, yabancı düşmanlığı ve İslamofobinin güçlenmesi, Birlik’in komşu bölgelerde ve ötesinde etkili olma kapasitesini aşındırmaktadır. AB’nin bu yönelimler karşısında 'çeşitlilik içinde birlik' ilkesine uygun etkili önlemler alması gerekmektedir. Ayrıca, insan haklarına saygı üzerine kurulu olan AB’den, komşularında yaşanan krizler karşısında da insani bir tutum benimsemesi beklenmektedir. Göç karşıtı ve yabancı düşmanı eğilimlerin kendisini en bariz biçimde gösterdiği AB kurumu olan Avrupa Parlamentosu’nun da evrensel değerlere sahip çıkması öncelikli beklentilerimiz arasındadır. Avrupa bütünleşmesi sürecinin daha da güçlendirilerek sürdürülmesini diliyor, Türk halkının ve tüm Avrupa halklarının Avrupa Günü’nü kutluyorum.”

Editör: TE Bilisim