Dışişleri Bakanlığı, Fransa Milli Eğitim Bakanı Vincent Peillon'un Paris'te düzenlenen bir mitingde 1915 olaylarına ilişkin yaptığı konuşmanın kabul edilemez olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Bakan Peillon'un 24 Nisan 2013 tarihinde Paris'te gerçekleştirilen mitingde 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını esas alan ifadelerinin şiddetle kınandığı kaydedildi.

Bakan Peillon'un yaptığı konuşmanın her yönüyle kabul edilemez olduğuna dikkati çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Tarihimizi haksızca karalayan ve nefreti besleyen bu ifadelerin eğitim konularından sorumlu bir hükümet üyesine ait olması ise ayrı bir talihsizliktir. Tarihin ve adalet kavramının bu şekilde siyasileştirilmesi, Fransa'nın gelişmesinde pay sahibi olduğu evrensel değerlere ve kendi demokrasi pratiğine de ters düşmektedir. Fransa hükümetinin, hakkaniyet, sağduyu, tarafsızlık ve ifade özgürlüğü ilkelerini göz ardı ederek, bir halkın geçmişi hakkında hüküm vermeye kalkışması en hafif tabiriyle yargısız infazdır."

Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor

Fransa'da konuyla ilgili farklı düşüncelerin ortaya konulmasının engellenmesi yolundaki tutumun ısrarla sürdürülmesinin üzüntü verici olduğu belirtilen açıklamada "Uzun bir tarihe dayanan Türk-Fransız ilişkilerine ve dostluğuna darbe vuran bu anlayışın son bulması için Fransa'da sağduyu ve siyasi aklın galebe çalması öncelikli beklentimizdir" denildi.


Editör: TE Bilisim