Ermeni iftiralarını çöp eden mahkeme kararı! Ermeni iftiralarını çöp eden mahkeme kararı!
İki Almanya’nın birleşmesinden önce Doğu Almanya’da (DDR) 50 bin hastanın ilaç şirketleri tarafından kobay olarak kullanıldığı ortaya çıktı. Spiegel dergisinin araştırmasında gün yüzüne çıkan korkunç gerçek duyanları şoke edecek cinsten.

Derginin haberine göre, Doğu Almanya’daki 50 kadar hastane veya klinikte 50 binden fazla hasta üzerinde “kendilerinin hiç bir şekilde haberleri olmadan ve rızaları alınmadan” 600 kadar ilaç denendi.

İlaçların büyük çoğunluğunu kemoterapi ve kalp ilaçları oluştururken, deneylerde bazı hastalar hayatını kaybetti.

DDR Sağlık Bakanlığı ve Institut für Arzneimittelwesen adlı tıp kuruluşunun verilerini inceleyen Spiegel dergisi, batıda faaliyet gösteren şimdiki dev ilaç şirketlerinin bu işte parmağının olduğunu yazdı.

MİLYONLARCA MARK RÜŞVET ÖDENDİ

O dönemde ‘ucuz ülke’ olarak görülen ‘hasta haklarını zayıf olduğu’ Doğu Almanya’da hastalar üzerinde yapılan ilaç deneyleri için ilgili kurum ve kişilere milyonlarca Mark (dönemin Batı Alman para birimi) para ödendiği de iddia edildi.

HANGİ İLAÇ ŞİRKETLERİNİN ADI GEÇİYOR?

Örneğin West-Berliner Schering (Bugün Bayer firmasına ait) yöneticisi Charite hastanesine ilaç denemesi başına 800 bin Mark para önerdi. Yıllık ödenen miktar ise 6 milyon Mark’ı buluyor.

Bununla birlikte deneyler bazı hastaların hayatına mal oldu. Magdeburg yakınlarındaki Lostau Akciğer Kliniğinde yatan iki hasta ilaç denemesinde öldü.

Sandoz (Bugün Novartis’in bir bölümünü oluşturuyor) şirketi tarafından kan basınıcı düşürücü bir ilaç hasta ölümleri sonucu deneyden kaldırıldı.

Boehringer-Mannheim (Şimdiki Roche grubuna bağlı) şirketinin Charite Üniversite Kliniği’ndeki ilaç deneylerindeki acı sonuçlar da dosyada yer aldı.

Bayer kimya grubuna bağlı ilaç şirketinin Nimodipin (beyin kanamalarında kullanılmış) adlı bir ilacı da aynı şekilde hastaların rızası alınmadan denenmiş.

Spiegel’in haberinde bunlar gibi daha pek çok büyüklü küçüklü ilaç şirketlerinin Doğu Almanya’daki hastalar üzerinde ilaç deneyleri yaptığı belirtildi.

Editör: TE Bilisim