Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor
Özel Olimpiyatlar 2013 Kış Oyunları kapsamında 'Küresel Gelişim Zirvesi ' düzenlendi. Zirve vesilesi ile 300'den fazla lider, zihinsel engellileri için bir araya geldi.

Özel Olimpiyatlar 2013 Kış Oyunları, Güney Kore'nin Pyeongchang kasabasında dün görkemli bir törenle başladı. Özel Olimpiyatlar 2013 Kış Oyunları kapsamında 'Küresel Gelişim Zirvesi' düzenlendi. Küresel Gelişim Zirvesi'ne dünyanın dört bir yanından 300'den fazla kişi davet edildi. Zirveye Myanmar Milli Demokrasi Birliği lideri Aung San Suu Kyi, NBA'de oynayan Çinli basketbolcu Yao Ming, Coca Cola'nın CEO'su Muhtar Kent, Malavi Devlet Başkanı Joyce Banda gibi dünya çapında tanınmış lider, aktivist, sporcu ve işadamları katıldı.

Zirve, Dünya Özel Olimpiyatlar Federasyonu Başkanı Timoty Shriver'in konuşması ile başladı. Başkan Shiriver'den sonra kürsüye Coca Cola'nın CEO'su Muhtar Kent davet edildi. Olimpiyatlarda emeği geçen herkese teşekkür eden Kent, küresel çaptaki problemlere dikkat çekti. Kent, başta zihinsel engellilerin problemleri olmak üzere küresel problemlere karşı işbirliği yapılması gerektiğini söyledi. Kent, Myanmarlı lider Suu Kyi'ye siyasi mücadelesinden dolayı saygı duyduğunu belirterek sözlerini sonlandırdı.

Açılış konuşmalarından sonra basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısına Malavi Devlet Başkanı Joyce Banda, Özel Olimpiyatlar 2013 Kış Oyunları Organizasyon Komisyonu Başkanı Na Kyung-won, Myanmarlı muhalefet lideri Aung San Suu Kyi, Özel Olimpiyatlar Heyeti Özel Üyesi Loretta Claiborne katıldı.

Kendisi de bir zihinsel engelli annesi olan Organizasyon Komisyonu Başkanı Na, böyle bir organizasyona Güney Kore'nin ev sahipliği yapmış olmasından gurur duyduğunu ifade etti.

SUU KYİ: ZİHİNSEL ENGELLİLERİN SESLERİNİ DUYURMALIYIZ

Konuya ilişkin konuşma yapan Suu Kyi, zihinsel engellilerden kendi hikayelerini duyduğunda çok etkilendiğini söyledi. Yıllardır siyasi baskı gören Myanmarlı lider, "Halime çok şükür ettim açıkçası. Benim çektiğim çileler onların çektiklerinden çok ama çok azmış." diye konuştu.

Suu Kyi, zihinsel engellilerin problemlerini çözmek için daha aktif görevler alınması gerektiğine dikkat çekti. Organizasyondan duygulandığını ifade eden Suu Kyi, "Engellilerin seslerini daha çok duyurmalıyız." diye konuştu. Myanmarlı siyasi lider, zihinsel engellilerin tercih haklarının daha da genişletilmesi için işbirliğinin yapılması gerektiğine vurgu yaptı.

Editör: TE Bilisim