Ukrayna, Oyunun Sonu Nedir? Bütün Bir Ülkenin Özelleştirilmesi Ukrayna, Oyunun Sonu Nedir? Bütün Bir Ülkenin Özelleştirilmesi
Endonezya'nın başkenti Cakarta'da, KPK (Yolsuzluk ile Mücadele Komisyonu) Başkan Yardımcısı Bambang Widjojanto, dün sabah saatlerinde çocuğunu okula bıraktıktan sonra polisler tarafından gözaltına alındı. Emniyet yetkilileri Widjojanto'nun, beş yıl önce avukatlık yapmış olduğu bir dava sebebi ile gözaltına alındığı açıklandı. Endonezya'ya yolsuzluk ile mücadelede başarıları ile tanınan bürokratın aniden tutuklanmasının duyulmasının ardından ise Endonezyalılar KPK ofisi önünde toplanarak gözaltıyı protesto etti. Kısa bir süre sonra ise Widjojanto serbest bırakıldı.

Sanatçı, yazar ve ülkenin önde gelenlerinin de destek verdiği protestolarda gözaltı kınanarak Widjojanto'ya sahip çıkıldı. Vatandaşlar, Widjojanto'nun komik bir nedenle gözaltına alındığını, asıl sebebin ise Emniyet Genel Müdürlüğü'ne atanacak olan Budi Gunawan'ın üstü örtülemez büyüklükteki yolsuzluklarını ortaya çıkarması olduğu iddia edildi.

Endonezya'da açıklanamayan mal varlığından dolayı bakan olamayan Budi Gunawan'ın, daha sonra Emniyet Genel Müdürü olarak atanacak olması halkın tepkisini çekti. Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu'nun (KPK), Gunawan'ın kabarık banka hesabı ve halen kesin şüpheli konumunda olduğuna yönelik basın açıklaması yapmasının ardından ise ilginç bir gelişme yaşandı. Açıklamanın ardından, KPK Başkan Yardımcısı Bambang Widjojanto aniden gözaltına alındı. Halkın olaya büyük tepki göstererek protestolar düzenlemesinin ardından ise Widjojanto serbest bırakıldı.

Endonezya'da, gözaltına alınan Widjojanto için yapılan destek protestoları başkent Cakarta'da başlayıp tüm ülkeye yayıldı. Yoğun baskılara dayanamayan emniyet güçleri, Widjojanto'yu gecenin ilerleyen saatlerinde serbest bıraktı. Widjojanto, gözaltı süresince kendisini tutuklayan emniyete tepki olarak yemek yemedi ve su içmedi. Endonezya kültüründe bu tepkinin, dürüst olduğuna emin olanlar tarafından verildiği biliniyor.

OLAYLAR NASIL GELİŞTİ?

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, seçimlerden önce halkına yolsuzluğa bulaşmış hiç kimse ile çalışmama sözü vermişti. Widodo, 2014 yılı Ekim ayı sonunda ise kabinede yer alacak bakan adaylarının isim listesini KPK'ya vermişti. Kabinede KPK tarafından temiz görülen isimler yer almıştı. Bu isimler arasında yer alan Budi Gunawan ise KPK tarafından yolsuzlukta en üst sınır olan kırmızı listede gösterilmişti.

Ocak ayı içerisinde Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, Emniyet Genel Müdürlüğü için Budi Guwan ismini meclise göndermiş ve Endonezya Meclisi de Budi Gunawa'nın emniyetin başına geçmesini onaylamıştı.

Daha önce adı kırmızı listede yer alan Budi Gunawan'ın emniyetin başına geçecek olması halktan büyük tepki çekmişti. KPK'nın kırmızı listesinden çıktığına dair iddialar ve gelen yoğun talepler üzerine KPK bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında KPK'ya göre Gunawan'ın halen kesin şüpheli konumunda ve kırmızı listede olduğu açıklandı. KPK Başkanı Abraham Samad, Gunawan'ın izah edilemeyen kabarık banka hesabının olduğunu söyledi.

Başkan Samad tarafından yapılan açıklamanın emniyetin tepkisini çektiği, KPK'ya yönelik itibarsızlaştırma çalışmaları yapıldığı iddia ediliyor. Son olarak KPK Başkan Yardımcısı Widjojanto gözaltına alınması ise halkın büyük tepkisine yol açmış, protestolar sonucunda Widjojanto serbest kalmıştı.

Editör: TE Bilisim