Ukrayna, Oyunun Sonu Nedir? Bütün Bir Ülkenin Özelleştirilmesi Ukrayna, Oyunun Sonu Nedir? Bütün Bir Ülkenin Özelleştirilmesi
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Irak merkez hükümeti arasında petrol geliri paylaşımı sorunu yaşanıyor. Erbil, Bağdat'ın kendilerine petrol satışından düşen payı ödemediğini iddia ediyor. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Erbil’de, Irak Parlamentosu’nun Kürt milletvekileri bir araya geldi. Görüşmede söz konusu sorun detayıyla ele alındı.
Toplantıdan sonra yapılan yazılı açıklamada, Bağdat’ta Kürt Yönetimi'ni temsil eden partilerin birlik ve beraberlik içinde ortak adım atacakları aktarıldı.
Bu arada Irak yönetimi söz konusu sorunu görüşmek üzere Erbil'e heyet gönderdi. Merkezi Irak Hükümeti, en son 6 Mayıs'ta Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bütçeden 450 milyon dolar göndermişti.Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Ekonomi ve Maliye Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Abdurrahman, yaptığı yazılı açıklamada, Bağdat’tan daha büyük bir miktar beklediklerini dile getirerek, “Nisan ayında Irak Petrol Ajansı üzerinden daha fazla petrol ihraç ettiğimize göre, ödemenin de fazla olması gerekirdi” ifadelerini kullanmıştı.

Erbil ile Bağdat yönetimi arasında 2014 yılında yapılan anlaşmada, Kürdistan Bölgesi’nin Kerkük petrolü dahil günlük 550 bin varil petrolü Irak üzerinden ihraç etmesi hükme bağlanmıştı. Buna karşılık Irak Hükümeti de Kürdistan Bölgesi'ne bütçeden yüzde 17 pay vermeyi kabul etmişti.

Editör: TE Bilisim