Dünya nüfusu hakkında istatistiki veriler tespit ve tavsiyeler! Dünya nüfusu hakkında istatistiki veriler tespit ve tavsiyeler!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika ülkeleri ziyareti esnasında Türk heyetinin kaldığı otele yapılan saldırıyı kınadı. Erdoğan, “Ölümü öldürene ölüm hiçbir şey yapamaz. Korkuyu korkutanlara korku hiçbir şey yapamaz bunu böyle bilmemiz lazım. Eğer biz korkarsak, Somali herkes gibi kendi kaderiyle baş başa bırakırsak, yarın bize toprağın altındaki ecdat hesap sorar, Allah bunun hesabını bize sorar. Büyük millet olmanın sorumluluğu budur, bizde korkmuyoruz ve korkmayacağız.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda muhtarlar toplantısına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika ülkelerinde yapılan çalışmalara da değendi. Afrika ülkeleri ziyaretine Etiyopya ile başladığını hatırlatan Erdoğan, Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz’in ölümü nedeniyle Etiyopya’dan cenaze töreni için Riyad’a gittiklerini belirtti. Cenaze sonrasında Cibuti’ye geçtiklerini burada çeşitli açılışlara katıldıklarını belirten Erdoğan, “Pazar günü Somali’ye gittik. Somali gerçekten dünyanın bir seyirci gibi izlediği fakat Türkiye’nin gerçekten her şeyiyle kendi varlığını hissettirdiği bir ülke, ama orada terör kol geziyor. 2011 daha fazlaydı, terör şimdi orada zayıfladı. 2011’e göre Türkiye’nin orada yaptığı yatırımlar sebebiyle bir değişim söz konusu. Orası için muhteşem sayılacak terminal binasının açılışını yaptık.” diye konuştu.

Erdoğan, konuşmasını “12 yıl önce bu garip ülkelere verdiği destek 45 milyon dolardı, şimdi 4 milyar 500 milyon dolar oldu. Bütün Afrika’daki yoksul ülkelere her yere gidiyoruz. Bunun dışında Orta Asya’da her yere gidiyoruz, nerede fakir varsa buralara elimizi uzatıyoruz. Bu kimin sesini yükseltiyor? Türkiye’nin, Hangi milletin? Türk milletinin.” şeklinde sürdürdü.

Osmanlı Devleti’nin Afrika ülkelerinden ayrılmasıyla birlikte ciddi bir şekilde bu ülkelere sömürü başladığını vurgulayan Erdoğan, “Birçok ülke buralara baktığı zaman sadece altın, kömür, petrol, elmas, ucuz iş görüyor, ama biz gerek Afrika’nın tamamına sadece insani nazarla, vicdani nazarla, kardeşlik nazarıyla bakıyoruz. Kızılay, TİKA, sivil kuruluşlar, Sağlık Bakanlığı ile oradayız.” dedi.

“SOMALİ DÜNYANIN KENDİ KADERİNE TERK EDİLMİŞ BİR ÜLKESİ”

Erdoğan, Somali Mogadişu limanında Türkiye Cumhuriyeti için denize sıfır sayılacak, bir yerde 80 dönüm kadar yer tahsis edildiğini belirterek, şöyle dedi:
“Onun içine en büyük büyükelçiliklerimizden birini yapıyoruz. Bu yılsonu itibariyle bitecek. Denize sıfır sayılacak bir yer tahsis ettiler, bittiği andan itibaren örnek teşkil edecek ama büyük ülkelere baktığımızda hiçbirinin buralara gelip de büyükelçilik yaptığı falan yok. Konteynırlar içinden büyükelçilik yapıyorlar. En güçlü ülkeler de aynı, hani güçlüsünüz, paran var, pul var, hadi gelin verin desteği. Her türlü insani yardımla verdiğimiz burslarla, nakti ayni yardımlarla oradaki dostlarımızın, kardeşlerimizin yanındayız. Somali şuanda dünyanın en yoksul ülkelerinden biri, sadece yoksul değil, maalesef dünyanın kendi kaderine terk edilmiş bir ülkesi. Somali’deki insanlık dramını çözmek için orada emniyeti sağlamak için hiç kimsenin hiçbir ülkenin maalesef kılı bile kıpırdamıyor.”

Afrika ülkelerinde yaşanan olumsuzluklar karşısında kişi ya da kişilerin ses çıkarmadığını ama Kobani söz konusu olduğunda dünyanın ayağa kalktığını öne süren Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine “Küçük bir yerleşim yeri için bütün dünya işbirliği yapıyor. 200 bin insan geliyor. Biz onları zaten ağırlıyoruz, orada kimse yok. Orayı bombalıyorlar. Şimdi bugün de bakıyoruz maşallah çiftetelli oynuyorlar. Şuanda oradan DHKPC çıkmış tamam da o bombaladığınız yerleri kim onaracak. Yerle bir olan yerleri yeniden kim onaracak? İşin geleceğinin hesabını kimse yapmıyor. Oradan ayrılan 200 bin insan geri dönebilecek mi? geri döndüğü zaman nereye yerleşecek, bunun hesabını yapan yok.” şeklinde devam etti.

Halep’te 1 milyon 200 bin insanın yaşadığını kaydeden Erdoğan, “Halep’le ilgilenmiyorsunuz? Mogadişu dediğinizde hiç kimse ilgilenmiyor. Biz 2011 yılında Somali’ye genmiş bir heyetle gittiğimizde oradaki çalışmaları başlattık, yeni çalışmaların da talimatını verdik. Pazar günü de son durumları öğrenmek için oraydık.” dedi.

Afrika’da hastane açtıklarına işaret eden Erdoğan, “Afrika’da en önemli hastanelerden bir tanesi oldu. Orada 4 yaşında bir yavrunun halini gördüm. Maalesef serseri kurşun kasığından girmiş ve kolundan çıkmış ziyaret ederken onu da ziyaret ettik, o yavrunun halini gördüğümüzde bu hastane burada olmasaydı bu yavrunun hali ne olacaktı. O mermi çekirdeğini gördük, böyle bir hayat yaşıyorlar. Biz oralarda olmazsak bizim adaletimiz ne olur. Bizim adalet anlayışımız öyle spesifik bir adalet anlayışı değil. Sosyal adalet bu, bunun gereğini de ne yaptık? Yerinde getirdik, getiriyoruz.” görüşünü belirtti.

“SOMALİ’YE GİTMEMİZİ İSTEMEDİLER”

Konuşmasında "Somali’ye gitmemizi istemeyenler oldu" diyen Erdoğan, “Orada terör var dediler. Heyetimizim kaldığı otelin yanında canlı bomba ile saldırı yapıldı. 5 kişi öldü, 2 canlı bomba ölen 3 tane Somali vatandaşı heyetimize herhangi bir sıkıntı yaşamadılar, çeşitli tehditler savruldu, biz geri adım atmayacağız. Biz yola çıktık ve gideceğiz dedik ve gittik. Somalili kardeşlerimiz de her türlü tedbirlerini aldılar, muhabbet içinde onlarla kucaklaştık.” izahında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını “Ölümü öldürene ölüm hiçbir şey yapamaz bunu böyle bilmemiz lazım. Korkuyu korkutanlara korku hiçbir şey yapamaz bunu böyle bilmemiz lazım. Eğer biz korkarsak Somali herkes gibi kendi kaderiyle baş başa bırakırsak yarın bize toprağın altındaki ecdat hesap sorar, Allah bunun hesabını bize sorar. Büyük millet olmanın sorumluluğu budur, bizde korkmuyoruz ve korkmayacağız. Tarih bize ne sorumluluk yüklüyorsa insan olmak vicdan sahibi olmaz bize ne sorumluluk yüklüyorsa 77 milyon her bir ferdimizde inşallah biz bu sorumluluğu hakkıyla yerine getireceğiz.” diye tamamladı.


Editör: TE Bilisim