Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var. Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var.
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Güney Kıbrıs'ta Şubat 2013'te yapılacak olan Başkanlık seçimlerinde Başkan seçileceğine kesin gözüyke bakılan Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) Genel Başkanı Nicos Anastasiadis'in son zamandalar farklı bir kişiliğe büründüğünü söyledi. Eroğlu, "Anastasiadis tanıdığımız, bildiğimiz bir politikacıdır. Geçmişte zaman zaman ortaya koyduğu bazı görüşler bir nebze olsun umut vericiydi; ancak son zamanlarda oldukça farklı bir çizgiye geldiğini görmekteyiz, duymaktayız." dedi.

Eroğlu, yeni yıl öncesi basın mensupları için resepsiyon verdi. Resepsiyonda konuşan Eroğlu, Kıbrıs konusundaki görüşme sürecinde, barışçı, adada var olan gerçeklere dayalı bir anlaşmadan yana, zorluk çıkaran değil, erken bir çözüm için öneri ortaya koyan kişi olduğunu, ancak Rum tarafından karşılık gördüğünü söyleyemeyeceğini kaydetti.

Yeni seçilecek Rum liderin, Dimitris Hristofyas’tan farklı bir tutum izlemesi ve gelecek yıl bu meseleyi bir anlaşmayla sonlandırmalarını temenni eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, Anastasiades'in de önceki liderler gibi Türkiye’nin etkin garantisini ortadan kaldırmak veya sulandırmak gibi bir düşüncesi olması dahilinde bu liderle de müzakerelerde anlaşmanın zor olduğuna aktardı. Eroğlu, "Kıbrıs'ta dönüşümlü başkanlığı reddetmek, bir kısım KKTC, vatandaşını Ada’dan atmak, bazı yerleşim birimlerimizi elimizden alıp bizlere kapanmayacak yaralar açmak için uğraşacaksa bir yere varamayacağımız aşikardır." şeklinde konuştu.

"Eğer Anastasiadis, gerçekçi ve yapıcı bir yol izlerse inşallah anlaşırız." diyen Eroğlu, diğer Rum politikacıların söylediklerini de yakından takip ettiklerini kaydetti.

“2013 YILINDA KIBRIS KONUSUNDA BİR HAREKETLENME BEKLİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türk tarafının niyetinin Kıbrıs konusunu takvimli ve sonuç getirici bir görüşme sürecinin ardından çözüme kavuşturmak olduğunu vurguladı. Eroğlu, “Bu süreçte 4’lü veya 5’li, yani çok taraflı toplantı yapılmasına destek vereceğimizi de birçok kez ortaya koyduk. Kıbrıs’la ilgili taraflardan bu samimi istencimize destek olmalarını ve Rum tarafını doğru yola getirecek gerçekçi bir çizgiye gelmelerini bekliyoruz.” dedi.

BM'nin izlediği tutumun kendileri için hayal kırıklığı olduğunu ifade eden Eroğlu, "Statüko Rum tarafınca Kıbrıs Türkleri aleyhine kullanılmakta ve Kıbrıs Türk Halkı ticari, ekonomik, sportif, siyasi olarak haksız bir şekilde mağdur edilmektedir." açıklamalarında bulundu.

Editör: TE Bilisim