Afganistan Dernekleri Başkanı aday oldu… Mültecilere ‘birleşin’ çağrısı yaptı Afganistan Dernekleri Başkanı aday oldu… Mültecilere ‘birleşin’ çağrısı yaptı
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bugünkü koşullarda müzakerelere yeniden başlamanın mümkün gözükmediğini söyledi. Eroğlu, “Güney Kıbrıs’tan olumlu bir ses çıktığını söyleyemem.” dedi.

Derviş Eroğlu, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile bir araya geldi. Eroğlu görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, Kıbrıs Türk tarafının müzakere masasında olduğunu ancak Anastasiades’in ameliyat için New York’a gideceğini, en az 20-25 gün Kıbrıs’tan uzakta kalacağını kaydetti. Eroğlu, başlama niyeti olsa bile bugünkü koşullarda müzakerelere başlamanın mümkün olmadığını aktardı.

Eroğlu, Rum tarafının sismik araştırma yapan ve onu koruyan gemilerin geri çekilmesini ve bir kere daha dönmeyeceği taahhüdünün verilmesini istediğini, aksi halde müzakere masasına gelmeyeceklerini söylediklerini Eide’nin kendilerine ilettiğini kaydetti.

"ÇÖZÜME VARMAK MÜMKÜN DEĞİL"

Anastasiadis’in Güney’deki parti başkanlarını da toplantıya çağırarak bu kararı onaylattığını anlatan Eroğlu, “Müzakerelerin başlayabilmesi için Türkiye gemilerini çekecek ve bir kere daha gelemeyeceği şeklinde taahhütte bulunacak. Bu tek taraflı bir ön koşuldur, dayatmadır. Dayatmalarla Kıbrıs’ta çözüme varmak mümkün değil.” diye konuştu.

Karşı tarafın ön koşullarını kabul etmenin mümkün olmadığını söyleyen Eroğlu, tarafların eğer müzakere masasından bir çözümle kalkmak istiyorlarsa birbirlerine ön koşul dayatarak bir anlaşmaya varmanın mümkün olmadığını anlamaları gerektiğini, kendilerinin bu anlayış içerisinde hareket ettiğini vurguladı. Eroğlu, beklentilerinin Eide’nin görevini iyi niyetle sürdürdüğü bir zamanda ortaya çıkacak önerileri Rum tarafının da benimsemesi ve müzakere masasına gelip oturmaları olduğunu vurguladı.

Editör: TE Bilisim