Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor
Suriye Ulusal Koalisyonu lideri Muaz El Hatib, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in Türkiye ile İran’ı savaşa sokmaya çalıştığını; ancak bunu başaramadığını söyledi.

Türkiye’nin aklıselim tavrını öven El Hatib, Suriye’deki Nusayrilerin bir kısmının Esed rejimine karşı muhalefetin yanında olduklarını; ancak bunu açıklayamadıklarını dile getirdi.

ÇÖZÜM PLANINI YAKINDA AÇIKLAYACAĞIZ

Esed'in ‘çözüm’ olarak sunduğu son teklifi sert bir dille eleştiren muhalif lider, siyasi çözüme yönelik hazırladıkları kendi tekliflerini yakında kamuoyuna açıklayacaklarını kaydetti.

El Hatib, söz konusu kapsamlı çözüm teklifiyle ilgili çalışma ve fikirlerin büyük ölçüde tamamlandığını, önümüzdeki günlerde bu girişimi uluslararası kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi. El Hatib sunacakları siyasi çözüm konusunda detay vermekten kaçındı.

Cihan Haber Ajansı’na(Cihan) konuşan El Hatib, "son demlerini yaşayan” Esed yönetiminin Türkiye ile İran'ı bir savaşa çekmeye çalıştığına dikkat çekti. "Caniliğin tüm sıfatlarını taşıyan bir yönetim" olarak nitelendirdiği Şam rejimini “elindeki bıçağı önündeki insanın sırtına saplayan bir şahsa” benzeten El Hatib şöyle konuştu: "Eğer önündeki şahıs dikkatli davranıp bağırırsa, (Esed) özür dileyerek durumu geçiştirmeye çalışır. Ancak şahsı öldürme fırsatı bulursa öldürmekten de kaçınmaz.”

İRAN DA ASKERİ MÜDAHALE PLANLIYOR

Bu benzetmeyi, Esed’in Türk topraklarına yönelik tahrik saldırılarıyla ilişkilendiren El Hatib, “Türk topraklarına saldırının sebebi neydi? Esed şöyle düşünüyor; ‘Eğer Türkler aklıselim ve kararlı bir tutum takınırsa roketler yanlışlıkla atıldı derim. Yok eğer Türkiye fevri hareket edip olayın içine girerse o zaman çağlığı basarak ortalığı velveleye veririm. Güvenliğim tehlikede, saldırıya uğradım derim.' İran da Esed'in böylesi yaklaşımlarını paylaşıyor.”

Şam ile birlikte hareket eden Tahran’ın da, Suriye krizini bahane ederek aşamalı olarak bölgeye askeri müdahale planları yaptığını vurgulayan muhalif lider El Hatib, şöyle devam etti: “Tahran yönetimi de aşama aşama askeri müdahaleyi düşünüyor. Bildiğiniz gibi savaşlar bir anda çıkmaz. Ufak tefek çatışmalar olur. Derken bu çatışmalar büyür. Ondan sonra uluslararası kamuoyu duruma müdahale eder. Esed bu senaryoyu kuruyordu. Olaylardan sonra kendisi günahsız bir melek gibi ortaya çıkacaktı. Her iki taraf yansa bile kendisinin umurunda olmayacaktı.”

Ancak Türk yetkililerin bu saldırılara aklıselim ve soğukkanlı yaklaşmasıyla Şam’ın “çatıştırma” planının suya düştüğünü kaydeden El Hatib, böyle bir tehlikenin eskiye nazaran daha zayıf bir ihtimal olduğunu söyledi.

ESED HALA DEVRİM ÖNCESİ DİLİ KONUŞUYOR

Muaz El Hatib, Esed'in siyasi çözüm olarak açıkladığı son girişimi de kesin bir dille reddetti. Esed'in konuşmasını "Son dönemlerini yaşayan diktatörlerin açıklamaları olarak" nitelendiren El Hatib,"Dikkat edilirse diktatörler son dönemlerinde gerçeklikten ve halktan uzak bir yaşantı içine girerler. Esed'in açıklamaları herkesi şoke etti. Kendisini destekleyenleri bile şoka uğrattı. Esed'in ortaya koyduğu bu girişim, Suriye halkının esas problemi olan diktatörlük ve baskının görmezlikten gelinmesidir. Esed, devrimden önceki dille konuşuyor. Esed ülkede esas sorunun bizatihi kendisi olduğunu anlamazlıktan geliyor." dedi

Muhalif lider El Hatib, Cihan’a demecinde, Esed'in yargılanmadan ülkeyi terk etmesine yönelik bir teklifin gelmesi durumunda bunu kabul etmelerinin mümkün olmadığının da altını çizdi. "Ne ben ne de koalisyon Suriyelilerin dökülen kanını görmezden gelme hakkına sahip değiliz. Suriyeliler istediklerini yapma konusunda kararı kendileri verecek. Halka karşı katliam yapmış, ülkeyi tahrip etmiş bir kişiden bahsediyoruz." ifadelerini kullandı.

İÇERİDEN TASFİYE DE OLABİLİR

Suriye'de ölümlerin ve yıkımın daha fazla artmamasından yana olduklarını ifade eden Muaz El Hatib, "Esed eğer askeri seçeneği tercih edecek olursa bu demektir ki ülkeyi tamamen harabeye çevirecek. Devrimin, bu kadar kayıp verdikten sonra durması mümkün değil. Eğer Esed böyle bir seçeneği seçerse kısa zamanda en kötü şekilde bunun bedelini ödeyecek. Sonu Kaddafi'nin sonu gibi olacak. Eğer akıllı bir yolu seçerse, ki bu uzak bir ihtimal, bu durumda siyasi çözüm olur." değerlendirmesinde bulundu.

Esed ile ilgili diğer başka senaryoların da olabileceğine işaret eden El Hatib," Kendisini içerden tasfiye edebilirler. Dışarıdan da bir tasfiye olabilir. Diğer taraftan askeri bir operasyon olabilir. Kendisi ülkeyi en kötü duruma sürüklemek istiyor. Aslında çözüm gayet basit. Bizim açımızdan tek sorun kendisinin başında olduğu ve ülkeyi yöneten mafyadır. Bunun dışında bir sorunumuz yok. Suriye’de hiç kimseyle sorunumuz olmaz. Ülkedeki herkesle yeniden Suriye'yi imar ederiz. " şeklinde konuştu.

GÖRÜŞTÜĞÜMÜZ NUSAYRİLER VAR; ORDUDAKİLER AYRILMAK İÇİN FIRSAT KOLLUYOR

Suriye'de Esed'in mensubu olduğu kimi Nusayri gruplar ile görüşmelerinin olduğunu anlatan El Hatib, bu grupların Esed rejimine karşı olduklarını aktardı. El Hatib,"Tamamını temsil etmese de görüştüğümüz bir kısım Nusayriler var. Değişik vesilelerle bize gönderdikleri mesajlarda 'Esed'in zulmünden sizin çektiğiniz gibi biz de çektik' diyorlar. Herkes için bir çözüm aradıklarından bahsediyorlar. Ordunun içinde, yönetimden çok korkan ve bu yüzden ayrılmayanlar var. Bunlar yönetimi terk edecekleri saati bekliyorlar. Ancak aileleri ve yakınları için endişe ediyorlar. Suriyelilerin çektiği benzer sıkıntıları bunların bir kısmı çekiyor. Ancak bu, Nusayrilerin bir kısmının yönetimin işlediği cinayetlere ortak olmadıkları anlamına gelmiyor. Esed onlara sizin tek koruyucunuz benim düşüncesini aşılıyor." diye konuştu.

Ülkedeki krizin yaklaşık 120 milyar dolarlık bir yıkım gerçekleştirdiğini anlatan muhalif lider, ancak Esed'in düşmesinin ardından ülkenin hızla kalkınacağı mesajını verdi.


Editör: TE Bilisim