Suriye’nin kuzeyindeki PKK’nın Suriye kolu PYD’nin öncülük ettiği Demokratik Kuzey Suriye Federasyonu iddiaya göre dün yeni bir kanton ilan etti. Bununla birlikte Suriye’nin kuzeyinde PYD’nin ilan ettiği kanton sayısı dörde yükseldi.

PYD’ye yakınlığıyla bilinen ANHA’nın haberine göre, Türkiye’nin Suriye sınırındaki tüm bölge kantonlarla birleştirilecek. İlan edilen Şahba Kantonu’nun olduğu yerde ise, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin başlattığı “Fırat Kalkanı” operasyonu ile girilen bölge. Meclisin kanton olarak ilan ettiği bölgenin büyük bölümü TSK’nın desteğinde Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) kontrolü altında bulunuyor.

Şahba Kantonu ilanı açıklamışında şu sözlere yer verildi:

“Halkların kardeşliği ve ortak yaşam temelinde inşa edilen Demokratik Kuzey Suriye Federasyonu Sistemi ilan edildikten sonra Şehba bölgesi temsilcileri, Federasyon Kurucu Meclisi içindeki yerini aldı. Şahba bölgesinin bir kısmı çetelerden temizlenerek özgürleştirildikten sonra Şehba Bölgesi Yönetim Meclisi kuruldu ve bir yıldan fazladır halk kendi bölgelerini yönetiyor.”

Şahba Kantonu'ndan önce Cezire Kantonu 21 Ocak 2014, Kobani Kantonu 27 Ocak 2014 ve Afrin Kantonu 29 Ocak 2014'te ilan edilmişti.


(Şahba Kantonu Afrin'in doğusunda açık sarı olan bölge)


Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor

Editör: TE Bilisim