Afganistan Dernekleri Başkanı aday oldu… Mültecilere ‘birleşin’ çağrısı yaptı Afganistan Dernekleri Başkanı aday oldu… Mültecilere ‘birleşin’ çağrısı yaptı
Ocak ayının hemen başında Paris'i kana bulayan terör saldırıları sonrası Fransa'da hükümet, 'Fransa İslamı' ile ilgili reform çalışması başlattı.

Bakanlar Kurulu sonrası İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve tarafından yapılan açıklamada, Fransa Müslümanlarını temsil eden kurumlarla devlet arasındaki diyaloğun artırılmasına karar verildiğini duyurdu. Atılacak adımlarla ilgili de bilgi veren Cazeneuve, her yıl iki kez Fransa'daki bütün Müslüman derneklerinin ve Müslüman toplumunun ileri gelenlerinin Başbakan başkanlığında oluşturulacak toplantıda bir araya geleceğini söyledi. Toplantıda gündeme gelecek konulara da açıklık getiren İçişleri Bakanı Cazeneuve "İmamların eğitimi, helal kesim, laik ilkelere saygılı ve devlet kurumlarıyla istişare halinde Müslüman kurumlarının organizasyonu" gibi konuları saydı. Ayrıca hükümet, Fransız dilini ve Fransa kanunlarını bilen imamların yetiştirilmesine öncelik verilecek. Cazeneuve, imamların üniversitede kendilerine yönelik verilecek formasyonlara katılmaya teşvik edileceğini söyledi. Buradaki amacın "cumhuriyete bağlı imamların" yetişmesini sağlamak olduğu dile getirildi.

DEVLETLE SÖZLEŞMELİ MÜSLÜMAN OKULLARI TEŞVİK EDİLECEK

Hükümet, devlet ile sözleşmeli Müslüman eğitim kurumlarının sayısının artırılmasını da teşvik edecek. Devlet ile sözleşmesi bulunmayan okullar üzerindeki kontrollerin de sıklaştırılması planlanıyor. Paris'teki terör saldırıları sonrası Müslümanlara yönelik aratan saldırılarla ilgili de yeni adım atılıyor. Müslüman kurumları ve camilerin güvenliğinin daha da güçlendirileceği belirtildi. 7 ve 9 Ocak'ta Paris'te gerçekleştirilen terör saldırıları sonrası Müslümanları hedef alan saldırılarda yüzde 70 artış yaşanmıştı.

Hükümetin başlattığı 'diyalog' çalışmalarında etkin rol oynaması beklenen Fransa İslam Konseyi'nin (CFCM) yapısı da değişiyor. 2003 yılında eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin içişleri bakanlığı döneminde kurulan Fransa İslam Konseyi'nin çerçevesinin de genişletileceği belirtildi.

Fransa'da çoğu Kuzey Afrika kökenli ve daha önce Fransa'nın sömürgesi olan ülkelerden gelen yaklaşık 6 milyon Müslüman yaşıyor.

Editör: TE Bilisim