Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması
Almanya'da Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Hükümeti ve Gelsenkirchen Belediyesi belediyelerde daha çok göçmen personel çalıştırmak için anlaşma imzaladı. Bakanlık ve belediye yetkilileri, şehrin toplumsal çeşitliliğinin belediye kurumlarına da yansıması gerektiğini ifade etti. Açılım kapsamında göçmenler belediyeye ait kurumlarda çalışmaya özendirilecek.

KRV Uyum Bakanlığı Müsteşarı Zülfiye Kaykın, Gelsenkirchen Büyükşehir Belediye Başkanı Frank Baranowski ve Gelsenkirchen Emniyet Müdürü Rüdiger von Schoenefeldt ile göçmenlere açılım anlaşması imzaladı. ‘Çoğulculuk Kaynaştırır-Kamu İdaresinin Göçmenlere Açılımı’ başlığını taşıyan anlaşmaya göre belediye kendi çalışanları arasında daha fazla göçmen çalıştıracak. Bunun için başta okullar olmak üzere daha çok reklam yapacak ve belediyeye ait kurumlarda çalışmayı cazip gösterecek.

Zülfiye Kaykın, Eyalet İdaresi’nin Katılım ve Uyum Yasası ile açılımı şart koştuğunu söyledi. Kaykın, “Kültürlerarası açılım bugünün iş dünyasında bir mecburiyet. Göçmen insanların sahip olduğu potansiyeli görmezden gelemeyiz. Ancak bir taraftan da beledi ye çalışanlarının kültürel yetisini geliştirmek zorundayız.” dedi.

KRV’nin bazı bölgeleri, daha çok göçmeni çalışan olarak kazanmak için Uyum Bakanlığı’nın pilot projesi olan ayrımcılığa karşı anonim iş dilekçesi usulüne göre çalışıyor. Bu dilekçe usulünü de tanıtan Kaykın, projeyi geliştirmek için il ve ilçe belediyelerinin yanı sıra işverenler, vakıf ve dernekleri de işin içine çekmek istediklerini belirtti. Kaykın ayrıca farklılığın ve çok dilliliğin artık normal kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

Gelsenkirchen Belediye Başkanı Baranowski de belediyede Almancanın yanı sıra Türkçe gibi başka dilleri bilen personel istediklerini söyledi. Baranowski, “Şehirdeki çeşitliliği belediyeye de yansıtacak bu genç bay ve bayanlar beni heyecanlandırıyor.” diye konuştu.

Belediye Başkanı, yetişmiş kalifiye elemana olan ihtiyacın yalnız başına buna yetecek bir sebep olduğunu da sözlerine ekledi. Emniyet Müdürü von Schoenefeldt ile iki Gymnasium’a bizzat giderek belediyede ve poliste çalışmanın, meslek yapmanın ne çok cazibesinin olduğunu öğrencilere bizzat anlattığını nakleden başkan, altına imza attığı anlaşmanın sözde bir anlaşma olmadığını, aksine uygulamak zorunda oldukları bir anlaşma olduğunu dile getirdi.
Emniyet Müdürü von Schoenefeldt ise kendi uyum sözcüsü ile uyum konsepti oluşturduklarını söyledi. Bunu mecburi bir yol olarak gördükleri için yaptıklarını anlatan von Schönefeldt, “Okul ve dernekleri gezerek polis olmaya teşvik ediyoruz. Değişik kültürden gelen kişiler görev anında yanlış anlaşılmaların önüne geçebiliyor” dedi.

Ayrıca topluma yönelik çalışma yapan polis teşkilatının toplumdaki örf ve adetleri de bilen bu genç insanlara ihtiyaç duyduğunu anlatan emniyet müdürü, gençlerin kurumlarına müracaatta bulunmasını beklediklerini dile getirdi.

Editör: TE Bilisim