Ermeni iftiralarını çöp eden mahkeme kararı! Ermeni iftiralarını çöp eden mahkeme kararı!
Dünya siyaset tarihinin önemli bir dönemine damga vuran Sovyetler Birliği'nin son lideri Mihail Gorbaçov, dünyanın yeni bir savaşa hazırlandığını belirterek uyarıda bulundu.

Time dergisine verdiği demeçte Gorbaçov,"Bugün dünya, sorunlarla dolup taşıyor. Politikacıların kafası karışık görünüyor ve kayba uğruyor. Fakat bugün, siyasetin ve yeni silahlanma yarışının karşısında daha acil bir sorun yok. Bu yıkıcı yarışın durdurulması ve tersine çevrilmesi bizim öncelikli hedefimiz olmalı" ifadelerini kullandı.

Askeri harcamalar artıyor; tehlike büyüyor

Ülkelerin askeri harcamalarında artış olduğuna dikkat çeken Gorbaçov, "Daha çok asker, tank ve zırhlı personel taşıyıcıları Avrupa'ya getiriliyor. NATO ve Rusya bir mesafeden konuşlandırılmış, şimdi birbirlerine daha yakın duruyorlar, boş yere ateş ediyorlarmış gibi. Devlet bütçeleri, insanların toplumsal ihtiyaçlarını karşılamak için mücadele ederken, askeri harcamalar da artıyor. Paranın yıkıcı gücü kitlesel imha silahlarıyla karşılaştırılabilir olan gelişmiş silahlar için kolayca bulunabilir; Tek hamle yarım kıtayı tahrip edebilir. Politikacılar ve askeri liderler giderek daha da savaşıyor ve savunma öğretileri daha tehlikeli hale geliyor. Yorumcu ve TV şahsiyetleri, karanlık koroda yer alıyor. Her şey, dünya savaşa hazırlanıyormuş gibi görünüyor" dedi.

"Kısır döngüden kurtulmalı"

Bu süreçte politik diyaloğun sağlanmasını gerektiğini ifade eden Gorbaçov, "Ancak bugün, nükleer tehdit bir kez daha gerçek gibi görünüyor. Büyük güçler arasındaki ilişkiler şimdi birkaç yıldır kötüden kötüye gidiyor. Silah kurulması ve ordu-sanayi kompleksi savunucuları ellerini ovuyor. Bu durumdan kurtulmalıyız. Ortak kararlar ve müşterek eylemi amaçlayan politik diyaloğa yeniden başlamamız gerekiyor. Diyaloğun terörle mücadeleye odaklanması gerektiği görüşündeyim. Bu gerçekten önemli, acil bir görevdir. Bir kez daha savaşı önleme, silahlanma yarışını aşamalılaştırma ve silah cephanelerini azaltma üzerinde olunmalıdır. Amaç sadece nükleer silah seviyeleri ve tavanları değil aynı zamanda füze savunması ve stratejik istikrar üzerinde anlaşmak olmalıdır. Modern dünyada savaşlar yasaklanmalıdır, çünkü karşılaştığımız küresel sorunlardan hiçbiri yoksulluk, çevre, göç, nüfus artışı ya da kaynak yetersizliği gibi savaşlarla çözülemez" ifadelerini kullandı.

(Kaynak: F5 Haber)




Editör: TE Bilisim