Irak Parlamentosu Türkmen Milletvekili Hasan Özmen, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) yüzünden 300 bin Türkmen’in yurtlarını terk etmek zorunda kaldıklarını söyledi. 

IŞİD’in 500 dolayında Türkmen’i katlettiğini ifade eden Özmen, kamplarda kalan çok sayıda çocuğun da yetersiz beslenme ve sağlık sorunları yüzünden öldüklerini söyledi. Özmen, “Sivil toplum örgütlerinin sağlık kuruluşlarının rakamlarına göre kamplarda 300’ün üzerinde çocuk hayatını kaybettti. Bu çocukların büyük bir kısmı Türkmen. Günde ortalama 5 Türkmen çocuk hayatını kaybediyor” dedi. 

 Hasan Özmen, Türkmenlere yeterli yardım gönderildiği iddialarını da yalanladı. Türkmenlere gönderilen yardımların yetersiz kaldığını anlatan Özmen, ilaç ve gıda sıkıntısının had safhada olduğunu söyledi. 300 binden fazla insanın yurtlarından göç etmek zorunda kaldıklarını vurgulayan Özmen, “Türkmenlerin Irak’taki durumu, kalp krizi geçirmekte olan bir hastaya aspirin verilmesi gibidir. Yardımlar yetersiz. İlaç, yemek yok” diye konuştu.


Güvenli bölge olsun

Ukrayna, Oyunun Sonu Nedir? Bütün Bir Ülkenin Özelleştirilmesi Ukrayna, Oyunun Sonu Nedir? Bütün Bir Ülkenin Özelleştirilmesi




Türkmenlerin Irak’ta yaşadıkları coğrafyalarını kaybettiklerini, bugüne kadar izlenen politikalar nedeniyle dağılıp çözüldüklerini  ifade eden Özmen, Türkiye’nin devreye girerek güvenli bölge oluşturulması gerektiğini belirtti.  1991 yılında Irak’ta Saddam’ın zulmünden kaçan insanlar için güvenli bölge oluşturulduğunu söyleyen Özmen, şimdi de Türkiye’nin girişimiyle benzer bir uygulamanın yapılması gerektiğini söyledi. Irak’ta dünyanın her yerinden gelen çapulculardan oluşan terör örgütünün çocukları ve yaşlıları öldürdüğünü, kadınlara ise tecavüz ettiğini kaydeden Özmen, şöyle dedi: “5 Nisan 1991’de Birleşmiş Miletler’in (BM) aldığı karara bakarsanız bu kararın başlangıç kısmında ‘Türkiye Cumhuriyeti ve İran’ın talebi üzerine güvenli bölge tahsis edilmiştir’ ibaresi var.  Her iki ülkeye göçmen gitmişti. Şimdi de BM Güvenilk Konseyi’ne bir talep sunulamaz mı? Hiç olmazsa Telafer merkezli bir güvenli bölge oluşturulsun.” 

Perişan haldeler

Türkmenlerin perişan halde yurtlarını terk ettiklerini kaydeden Özmen, Irak’taki zulmü dünyanın görmezden geldiğini vurguladı. Türkmenlerin bulabildikleri her araçla kaçtıklarını belirten Özmen şunları söyledi: “Kamyonlarla, kamyonetlerle, TIR’larla kaçıyorlar. Çoluk- çocuk kamyonların araksına dolmuş, yurdundan göç ediyor. 55 derece sıcağın altında perişan oluyor. Tuzhurmatu’nun yanında Karalar, Kümbetler, Yengice, Bostanlı köyünden göçler oldu. Bütün dünyanın gözü önünde Türkmenler infaz ediliyor.”

Editör: TE Bilisim