Asya’nın Orta Noktası: Tuva Asya’nın Orta Noktası: Tuva
Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas resmi ziyaret için bulunduğu Güney Afrika'da, dünyanın Filistin'i tanımaya başladığını söyledi. Güney Afrika lideri Jacob Zuma ve Abbas, İsrail'in Mescidi Aksa'dan bir an önce çekilmesi için çağrıda bulundu.

İdari Başkent Pretoria'daki Devlet Başkanlığı Sarayı'nda resmi törenle karşılanan Abbas, beraberindeki heyetle bir süre görüştükten sonra basının karşısına çıktı. İngiltere, İsveç, İzlanda ve İspanya parlamentolarının Filistin'i tanıdığını, Fransa'nın da 28 Kasım'da Filistin için oy vereceğini söyledi.

Abbas, bir gazetecinin "Afrika Birliği'nin Filistin'e desteği" sorusu üzerine, "Özgürlük mücadelesini desteklediğimiz Güney Afrika ile tarihi bağlarımız çok güçlü. Afrika zirvelerini gözlemci sıfatıyla yakından takip ediyoruz. Afrika her zaman bizim yanımızda." dedi.

Devlet Başkanı Jacob Zuma da, Birleşmiş Milletler'in uzun süre önce oluşturulan yapısının değişmesi gerektiğini, Güvenlik Konseyi'ndeki tek bir devletin vetosu ile dünya düzeninin kurulamayacağını ifade etti. Zuma, İsrail'in tüm dünyayı karşısına alan umursamaz tavırının sürdürülemeyeceğini sözlerine ekledi. Güney Afrika lideri,1967 sınırlarına dönerek Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti olacağını; iki devletli çözümün tek çare olduğunu belirtti.

Eski Bakan Dr Zola Skweyiya ve eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Dr. Aziz Pahad'ı İsrail-Filistin için özel elçiler olarak görevlendirdiğini söyleyen Zuma ayrıca, İsrail'in bir an önce Mescidi Aksa'dan çekilmesini istedi.

Mahmut Abbas'ın ziyaretinde Güney Afrika ve Filistin arasında, "İşbirliği için ortak komisyon kurulması, düzenli siyasi diyalog için mutabakat zaptı ve yüksek öğretim ve kurslar" için 3 anlaşma imzalandı.

Nelson Mandela, Güney Afrika'nın özgürlük mücadelesine destek verdiği için hapisten sonra Filistin'i ziyaret etmişti. Gazze saldırıları sonucu Johannesburg ve Cape Town'da onbinlerce Müslüman İsrail'i protesto etmişti. Mandela'nın, "Filistin özgür olamadıkça bizim özgürlüğümüz de tamamlanmış olmaz." sözü, Güney Afrikalı liderlerin Filistin'e olan desteğinde önemli olduğu söyleniyor.

Editör: TE Bilisim