Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması
Suudi Arabistan’da Kabe’yi (Harem) genişletme projesinin önemli bir aşaması olan tavaf alanını genişletme çalışmaları son hızla devam ediyor. Daha önce Sefa-Merve arasındaki say alanı ve Cemarat'ta (Şeytan taşlama alanı) yapılan genişletme çalışmaları sayesinde buralarda yaşanan izdihamların ciddi oranda azaldığı görüldü. Kutsal topraklara Hac ve Umre için gelen Müslümanlar en büyük sıkıntıyı tavaf yaparken (özellikle Hac dönemindeki ifada ve veda tavafı) çekiyor.

Harem'i genişletme projesi içinde yer alan tavaf alanını genişletme çalışmalarının Ramazan ayından önce tamamlanması beklenirken bu yıl hac görevini yerine getirecek olanlar genişletilmiş alanda tavaflarını daha rahat yapabilecek. Tavaf alanını genişletme projesi tamamlandıktan sonra saatte 150 bin kişi aynı anda tavaf imkanı bulacak.

Genişletme projesinde tavaf alanının genişletilmesi, Misfalah ve Ecyad tarafından Harem'in genişletilmesi, katların ikiden altıya çıkarılması ve Mescid-i Haram'ın meydanları etrafında 63 otel kulesinin inşa edilmesi gibi çalışmalar yer alıyor.

Genişletme çalışmalarının üç ana eksen içinde gerçekleştirilecek. Birincisi Harem'in genişlemesiyle namaz kılanların sayısının 1 milyon kişiye ulaşması bekleniyor. İkincisi dış avlular; lavabolar, koridorlar, tüneller ve giriş-çıkışları hareketlerini düzenleyen diğer destek hizmetleri çalışmalarını içeriyor. Üçüncüsü ise alan hizmetleri, klima, elektrik santralleri, su tesisleri ve diğer çalışmalar. 750 bin metrekarelik alanda yapılacak çalışmalar Harem'in avlularını da kapsayacak.

HACI VE UMRECİLER İÇİN KABE'YE YÜRÜYEN BANTLAR GELİYOR

Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi İşleri Genel Başkan Yardımcısı Dr. Muhammed bin Nasır el-Huzaym, hacı ve umrecileri Kabe'nin etrafından tavaf alanına taşıyacak yürüme bantların yapımı için bir araştırma yapıldığını açıkladı.

Tavaf ve tavaf alanı için birçok araştırmanın olduğuna işaret eden Nasır el-Huzaym, bunların taşıyıcı bantlar, özürlülerin tavafı için kolaylıklar ve arabalarla tavaf gibi konular olduğunu söyledi. Tavaf alanı ve avlularda gölge oluşturulması için projeler de değerlendiriliyor. Bu konular için Suudi Kralı Abdullah bin Abdülaziz ile Yüksek Alimler Heyetinin onayı gerekiyor.

CEMARAT'TAN KABE'YE HACILAR İÇİN YENİ TÜNEL

Suudi Arabistan Belediye ve Köyişleri Bakanlığı ile Mekke Geliştirme Kurulu Mina'da ki Cemarat köprüsünün (şeytan taşlama köprüsü) kuzeyinden Kabe'nin kuzey avlusuna dağlardan ve yerleşim yerlerinden geçerek 4 kilometre uzunluğunda bir yaya tüneli inşa edecek. Yaklaşık 215 milyon dolara mal olacak tünel sayesinde Cemarat köprüsünden Al-Gazze bölgesine tek bir tünelden sağlanan akışın yoğunluğunu dağıtmak. Tünel inşaatının ise 24 ay sürmesi planlanıyor.

Editör: TE Bilisim