Sovyetler Birliği’nin yıkılma sürecinin en çok acı çeken taraflarından biri Azerbaycan oldu. 1988 yılında patlak veren ve altı yıl süren Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki savaş, Azerbaycan için oldukça acı ve büyük yıkımlara yol açtı.

O savaşın en acı olaylarından biri de Ermenilerin 26 Şubat 1992 tarihinde Hocalı’da yaptığı katliam oldu. Ermeni güçleri Hocalı’da 106’sı kadın ve 83’ü çocuk olmak üzere 613 Azeri sivili gözlerini bile kırpmadan katletti…

HOCALI KATLİAMI'NIN YÜREK YAKAN FOTOĞRAFLARI

Peki, katliam nasıl geldi? Hocalı’da neler oldu? Dağlık Karabağ bölgesinin en önemli tepelerinden birisinde olan 11 bin 356 nüfusa sahip Hocalı kasabası Ermeni güçleri için önemli bir askerî hedef niteliği taşımaktaydı. Çünkü Hocalı kasabası bölgenin tek havalimanı için üs konumundaydı. Katliamdan önce de Ermeni güçleri tarafından sürekli bombardımana tutulan Hocalı, vahşi katliam öncesi ise birkaç ay elektrik ve gazdan yoksun bırakılmıştı.

Tarihler 26 Şubat 1992 yılını gösterdiğinde ise o acı olay gerçekleşti. Ermeni güçleri 25 Şubat’ı 26 Şubat’ı bağlayan gece Hocalı kasabasının giriş ve çıkışını kapattı. Kasabadan kimsenin çıkmamasını sağlayan Ermeni güçleri, Azeri resmi kaynaklarına göre,  83 çocuk, 106 kadın ve 70'den fazla yaşlı dahil olmak üzere toplam 613 sakin öldürdü, toplam 487 kişiyi ise ağır yaraladı. Ermeni güçleri bin 275 kişiyi esir alırken, esirlerin yıllarca köle gibi çalıştırıldığı ortaya çıktı.

Katliamın ardından cesetler üzerinde yapılan incelemelerde ise cesetlerin birçoğunun yakıldığı, gözlerinin oyulduğu ve başlarının kesildiği görüldü. Hamile kadınlar ve çocukların da Ermeni güçleri tarafından katliama maruz kaldığı tespit edildi.

Dünyanın gözü önünde 21 yıl önce yaşanan bu olayın ardından uluslararası kamuoyu sessiz kalmayı tercih etti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 1993 yılında 4 karar kabul etti ancak bu kararlar Hocalı Katliamı ile ilgili değil, “Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarını işgal ettiğine" yönelik…

Afganistan Dernekleri Başkanı aday oldu… Mültecilere ‘birleşin’ çağrısı yaptı Afganistan Dernekleri Başkanı aday oldu… Mültecilere ‘birleşin’ çağrısı yaptı

Azerbaycan ise, Ermeniler tarafından yapılan bu katliamın "soykırım" olarak tanınması için dünya çapında kampanya başlattı. Meksika Senatosu, Pakistan Senatosu, Kolombiya Parlamentosu, Çek Cumhuriyeti Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi, ABD'nin Teksas, New Jersey, Massachusetts, Georgia eyaletlerinde kabul edilen kararlarda Hocalı Katliamı "soykırım" olarak nitelendirildi

Öte yandan savaş süresinde Ermeni güçlerine Karabağ’da kumandanlık yapan isim ise yabancı değil: Geçtiğimiz günlerde yapılan seçimlerde bir kez daha Ermenistan’ın başına gelen Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan… Serj Sarkisyan’ın şu sözleri ise adeta Ermeni güçlerinin Hocalı katliamına yönelik görüşlerini ortaya koyuyor:

“Hocalıdan önce, Azerbaycanlılar bizim şaka yaptığımızı sanıyordu, Ermenilerin sivil topluma karşı el kaldırmayacaklarını sanıyorlardı. Biz bunu [stereotipi] kırmayı başardık. Ve olay işte bu. Ayni zamanda o delikanlıların arasında Bakü'den ve Sumgayıt'tan kaçanlarında olmasını anlamalıyız”

Editör: TE Bilisim