Asya’nın Orta Noktası: Tuva Asya’nın Orta Noktası: Tuva
Hollanda'da Geri Dönüş Yasası olarak adlandırılan herhangi bir işte çalışmayan yabancılara belirli bir ödenekle ülkelerine kesin dönüş yapma olanağı sağlayan yasa değişikliği meclis oy çokluğu ile kabul edilerek 55 yaş sınırına çekildi.

Hollanda meclisinde yapılan oylamada Sosyalist Parti (SP) ve Wilders'in Partisi (PVV)'nin karşı oy kullandığı yasa değişikliğine tüm partiler destek verdiler. Mecliste yapılan oturumda çoğunluk, planlanan değişiklikleri ve ödenekli dönüşe 2025 yılında tamamen son verilmesini öngören tasarıyı da kabul etmiş oldular. Yasa meclisin ardından Senato'ya gönderilecek. Senato'nun oylamasının ardından yasa 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

Kesin dönüşte şuan 45 olan yaş sınırı 55’e yükseltildi. Geri Dönüş Yasasına başvuruda bulunanlar Hollanda’da 3 yerine en azından 8 yıl yaşamış olacaklar. İşsizlik süresi 6 aydan 1 yıla yükseltilecek. 2 bin Euro civarındaki taşınma parası uygulaması durdurulacak ve yasadan ancak birinci kuşak yabancılar yararlanabilecekler.

Konu ile ilgili olarak İşçi Partisi (PvdA) Milletvekili Tunahan Kuzu, "Geri Dönüş Yasası hakkında SP ve PVV partilerinin dışında mecliste diğer tüm partilerin oy çokluğu ile kabul edildi. Beklendiği gibi kanun tasarısı meclisten geçti. Haziran ayında senatoda görüşülecek. 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren de yürürlüğe girmiş olacak. Bu yasada bazı değişiklikler oldu. En önemli özellikler ise 45 yaş sınırı 55 yaşa yükseltildi. Ve Hollanda'da kalma süresi 8 yıla çıkartıldı. 12 yıl boyunca hemen hemen bütün siyasi partiler bunun üzerinde bir mutabakat sağladılar." dedi.

HOLLANDA'DAKİ TÜRKLERİN BU YASADAN YARARLANMALARI İÇİN 11 AY GİBİ BİR SÜRE VAR

Hollanda Uyum Bakanlığı’ndan ve Hollanda Göç Enstitüsü’nden yapılan açıklamaya göre, uygulamanın ilk yürürlüğe girdiği 1985 yılından bu yana, çoğunluğu Türk vatandaşı olmak üzere toplam 10 bin 542 yabancının ülkesine kesin dönüş yaptığı açıklandı. 2012 yılında bu yasadan yararlanarak ülkesine dönen yabancıların sayısının 3 bin 361 olduğu açıklandı.

Önlerinde 11 ay gibi bir süre bulunan Türklerin bu geri dönüş ödeneğinden yararlanabilmek için en az 45 yaşında olmaları, 3 yıldır Hollanda'da yasal biçimde ikamet ediyor olmaları ve Kesin Dönüş Yasası’nda belirtilen ülkelerin birisinden gelmiş olmaları gerekiyor. Bu yasadan yararlanmak isteyen çifte vatandaş konumundaki yabancıların, Hollanda vatandaşlığını geri vermesi gerekiyor.

Editör: TE Bilisim