Asya’nın Orta Noktası: Tuva Asya’nın Orta Noktası: Tuva
Hollanda'nın yeni Kralı Willem Alexander ve Kraliçe Maxima, başkent Amsterdam'daki Dam Meydanı'nda dün akşam 'Ulusal Anma' günü törenine katıldı.

25 bin kişinin katıldığı törende ayrıca Başbakan Mark Rutte, Genelkurmay Başkanı Tom Middendorp, Kuzey Hollanda Eyaleti Valisi Johan Remkes, Amsterdam Belediye Başkanı Eberhard van der Laan'ın yanı sıra askeri ve mülki erkan hazır bulundu. Tören alanında ilk önce İkinci Dünya Savaşı gazilerinin geçişi yapıldı. Ardından Hollanda askeri birlikleri geçiş yaptı.

Ölülerin anılması olarak adlandırılan 'Dodenherdenking' ya da 'De Nationale Herdenking' Ulusal Anma gününde Hollanda Kraliyet ailesi tam kadro hazır bulundu. Hollanda televizyonlardan NOS ve özel kanallardan naklen yayınlanan törende, Avrupa ülkelerinden bazı televizyon kuruluşları da ilgi gösterdiler.

MEYDANDA GÜVENLİK EN ÜST SEVİYEDE

Dam meydanına girişe 6 kilometre mesafede araç ve tramvayların girişi kapatıldı. Polis özel kuvvetleri ve polis köpekleri Dam meydanına tüm girişleri kontrol etti. Binaların en üst kısımlarında keskin nişancılar ve polis birimleri adeta kuş uçurtmadı.

Basın için ayrılan özel platformda yaklaşık 100 kadar basın mensubu programı takip etti. Saat 20.00’da Hollanda Kralı Willem Alexander, Kraliçe Maxima ve diğer üst düzey yetkililer, tören alanına gelerek meydandaki özgürlük anıtına çelenk bıraktı. Hollanda milli marşının okunmasını ardından savaşta yaşamlarını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunuldu. Kraliyet sarayındaki Hollanda bayrağı ve tüm şehrin bayrakları yarıya indirildi. Bu yıl 68. kez düzenlenen 'Ulusal Anma' gününde Amsterdam Belediye Başkanı Eberhard van der Laan bir konuşma yaptı.

NAZİ İŞGALİNDEN KURTULUŞ KONSERİ İZLENDİ

4-5 Mayıs komitesi tarafından organize edilen 'Ulusal Anma' gününde ölülerin anısına bir şiir okundu. Ardından protokol Dam meydanı yakınında bulunan Nieuwe Kerk kilisesine gitti. Kral Willem Alexander ve Kraliçe Maxima, Hollanda’nın Alman işgalinden kurtuluşu etkinlikleri çerçevesinde başkent Amsterdam’da verilen geleneksel Kurtuluş Konseri’ni de izledi.

Editör: TE Bilisim