Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var. Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var.
İngiltere basını, Türkiye ve Suudi Arabistan'ın Suriyeli muhaliflere verdiği desteğin batılı hükümetleri endişelendirdiğini öne sürdü.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre Independent gazetesi, Türkiye ve Suudi Arabistan'ın, aralarında El Kaide bağlantılı örgütlerin de bulunduğu Suriyeli 'cihatçıları' desteklediklerini ve bu durumun Batılı hükümetleri endişelendirdiğini yazdı.

Kim Sengupta imzalı haberde, "Batı müttefikleri Suudi Arabistan ve Türkiye'nin, El Nusra Cephesi'ni de içeren Fetih Ordusu'na desteklerinin, Suriye'de cihatçı örgütlere silah ve para yardımı yapılmasına kesinlikle karşı çıkan ABD'nin yaklaşımına da ters düştüğü" öne sürüldü.

Haberde "(Bu destek) ABD Başkanı Barack Obama tarafından bir yıl önce açıklanan fakat ancak geçen hafta başlayan, Washington'un Batı yanlısı muhalif savaşçıları eğitme girişimini de gölgede bırakma tehdidi yaratıyor. Mücadeleye dâhil olan savaşçıların sayısı az ve asıl önemli olan, ABD Dışişleri Bakanlığı savaşçıların rejime karşı değil IŞİD'e karşı sahaya sürülmeleri konusunda ısrarcı olması." ifadelerine yer verdi.

Independent'a konuşan diplomatlar, yeni ortak girişimin Mart ayı başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Riyad'da Suudi Arabistan Kralı Selman'ı ziyaretinde varılan anlaşmanın ardından geldiğini ifade etti.

"TÜRKİYE'NİN BATI KARŞITI SÖYLEMLERİ NATO'DA GERİLİMİ TIRMANDIRDI"

Financial Times gazetesi ise Türkiye'nin Batı karşıtı söylemlerinin, ülkenin NATO içindeki konumuna ilişkin gerilimleri tırmandırdığı iddia etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daha önce, ABD'nin IŞİD'e yönelik hava saldırılarında amacın 'petrol olduğu' ve 'dış güçlerin ülkesini işgal etme planları yaptığına' dair söylemleri de gerilimi tırmandıran ifadeler arasında gösterildi.

Financial Times, Türkiye'nin IŞİD'le mücadelede 'ayak sürüdüğü iddiaları ile Ankara'nın sınırlarından silah ve militan geçişlerini denetlemekte düzensiz olmasının' da durumu kötüleştirdiğini iddia etti.

Haber şu ifadelere yer verildi: "Diplomatlar ve analistler, tüm uzlaşmazlıklara rağmen Ankara'nın perde arkasında farklılıkları daraltmak için çalıştığını söylüyor. Bu hafta toplantı için bir araya gelen NATO ortaklarının karşı karşıya olduğu soru şu: Hangi eğilim üstün gelecek: kavgacı dil mi yoksa daha yakın işbirliği mi?"

Atlantic Konseyi adlı düşünce kuruşunda görevli ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Financial Times'a şu yorumları yaptı:

"Türk ve Amerikalı yetkililer arasında, diplomasi, savunma, hukukun uygulanması ve istihbarat konuşlarındaki diyalog görece mütemadiyen yakın ve üretken olmuştur. Yine de, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerini kesinlikle ciddiye almamak da bir hata olur… O kalbiyle konuşan bir adam ve kullanılan dil önemlidir, özellikle de demokraside."

Editör: TE Bilisim