Asya’nın Orta Noktası: Tuva Asya’nın Orta Noktası: Tuva
İngiltere parlamentosunda bir süredir eksikliği hissedilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Dostları Grubu yeniden oluşturuldu.

Grubun başkanlığına Lord Sharkey seçilirken, Grup Başkan Yardımcılığını Lord Harrison üstlendi. Lordlar Kamarası’nın tek Türk kökenli üyesi Barones Hussein-Ece, Lord Ahmed ve Türkiye’ye yakınlığı ile bilinen Jack Straw da grubun üyeleri arasında yer aldı.

1990’lı yıllarda dönemin KKTC Londra Temsilcisi Tansel Fikri’nin de çabalarıyla 50'ye yakın üyesi bulunan grup, daha sonraki yıllarda sayısı azalarak dönem dönem çalışmalarına devam etmişti.

KKTC Londra Temsilcisi görevine atanan Oya Tuncalı’nın göreve gelmesinin ardından başlattığı girişimler sonuç verdi ve Kuzey Kıbrıs’ın Dostları Grubu, İngiliz meclisinin onayının ardından yeniden kuruldu. Grubun kuruluşu 12 Aralık tarihinde onaylanarak İngiliz parlamentosu yayınlarında Avam ve Lordlar Kamarası üyelerine duyuruldu.

GRUBUN BAŞKANLIĞINA LORD SHARKEY SEÇİLDİ

Yapılan başvurularla üye sayısı 22’ye ulaşan İngiltere Parlamentosu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dostluk Grubu, geçtiğimiz günlerde yaptığı ilk toplantıda başkanlığa Liberal Demokrat Partili Lord John Kevin Sharkey seçildi. Başkan yardımcılığına ise İşçi Partili Lord Lyndon Henry Arthur Harrison getirildi.

KKTC Dostluk Grubu’nun oluşmasıyla birlikte farklı siyasi partilerden 22 parlamento üyesi gruba katıldı. Gruba katılanlar arasında Lord Ahmed, Türkiye’ye yakınlığı ile bilinen eski İçişleri ve Dışişleri Bakanı Jack Straw ile aslen Kıbrıslı bir Türk aileye mensup olan Barones Hussein-Ece yer aldı. Barones Meral Hussein-Ece, İngiliz Parlamentosu Türkiye Dostluk Grubu ve Kıbrıs Rum yönetimi Dostluk Grubu’nun da üyesi.

OYA TUNCALI: SÜREKLİ TEMAS HALİNDEYİZ

Geçen Şubat ayında KKTC’nin Londra Temsilciliğine atanan Oya Tuncalı, göreve gelmesinin akabinde İngiliz parlamentosu ve Dışişleri Bakanlığı ile sürekli temaslarda bulunduklarını belirterek şu açıklamada bulundu: “Parlamento Dostluk Grubumuzun resmi olarak oluşması ülkemiz için önemli bir mesafe. Bilindiği gibi İngiltere, Türkiye ve Yunanistan gibi Ada’nın üç garantöründen biri. Dolayısıyla Kıbrıs sorununun her safhasında etkin ve aktif ülkelerden biri. Rum yönetiminin Avrupa Birliği’ne alınmasından sonra Kıbrıs Türk halkının uğradığı mağduriyeti her fırsatta ve her platformda dile getirip gündemde tutmaya devam ediyoruz. Bakanlığımızın talimatları doğrultusunda hem İngiltere Dışişleri Bakanlığı ile sürekli temas halindeyiz hem de parlamentonun her iki kanadındaki dostlarımızı da bir araya getirmek amacıyla girişimler gerçekleştirdik. Çalışmalarımızın kısa sürede güzel bir sonuca ulaşması memnuniyet verici. Bundan sonra gruba farklı siyasi partilerden lord, barones ve milletvekillerinin katılımını sağlamak için çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz.”

Editör: TE Bilisim