Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor
İngiltere’deki Müslümanlar, IŞİD terör örgütüne katılan İngiliz gençlerin sayısındaki artıştan, polisi ve İç İstihbarat Teşkilatı’nı (MI5) sorumlu tutuyor.

İngiltere’nin saygın gazetelerinden Daily Telegraph’ın yer verdiği bir anket çalışmasına göre, Müslüman olmayan erkeklerin yarısı önceki zamanlara kıyasla Müslümanlara daha çok kuşkuyla bakıyor. Müslümanların üçte biri ise eskiye göre daha çok şüpheli olarak görüldüğünü belirtiyor.

İngiliz haber kanalı Sky News’ün hazırlattığı ankete katılan her 10 İngiliz Müslümandan 4’ü, İç İstihbarat Teşkilatı ve polisin, gençlerin IŞİD’e katılmak amacıyla Suriye’ye gitmesinde payı olduğunu düşünüyor. Müslümanların dörtte biri, örgüte katılmak için Suriye’ye gidenlere sempati duyuyor. Bu oran, 35 yaş altı Müslümanlar ve Müslüman kadınlar arasında üçte bire yükseliyor. Ankete katılan her 10 İngiliz Müslümandan 6’sı ise Suriye’ye giderek örgüte katılanları kınıyor.

Öte yandan, katılımcılar arasındaki Müslümanların yüzde 39’u, ülkedeki gençlerin radikalleşmesinde polis ve istihbarat servisi kısmen rol oynadığını düşünüyor. Anketteki değerlendirmeye göre, İngiltere’deki güvenlik güçleri ve polisin izlediği yol haritası ülkede artan radikalleşmeyi önleyemiyor. Basının ‘Cihatçı John’ olarak adlandırdığı ve geçen Ağustos ayından beri Amerikalı, İngiliz ve Japon gazetecileri boğazlarını keserek infaz eden IŞİD militanı ise istihbarat servisi MI5’ın başarısızlığı olarak örnek gösteriliyor.

Muhammed Emwazi olduğu tespit edilen militan, Şubat ayında, İngiltere'de terör suçlamalarıyla ilgili çalışmalar yürüten CAGE isimli kuruluş tarafından savunulmuş, istihbarat teşkilatı militanın Suriye’ye gitmesinden sorumlu tutulmuştu. İngiltere Başbakanı David Cameron ise suçlamaları reddetmişti.

Haber kanalı Sky News’ün hazırlattığı ankete yarısı Müslüman olmak üzere 2 bin kişi katıldı.

Editör: TE Bilisim